Öngyilkos merénylő robbantott fel egy katonákat szállító buszt

2014. december 13. - 14:49 | Külföld

Afgán katonákat szállító autóbuszt robbantott fel egy öngyilkos merénylő Kabulban szombaton, a merényletben hat katona meghalt – közölte a védelmi minisztérium egyik vezetője.

Afzal Aman, a tárca műveleti főnöke szerint a támadásban további tizennégy katona megsebesült. A halottak között tisztek is vannak. Az 1TV televízió egy nevének elhallgatását kérő forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a merényletnek legalább tizenkét halálos áldozata és húsz sebesültje van. A támadás elkövetését a tálibok vállalták magukra.

Az afgán fővárosban és az ország más részein a külföldi csapatok december végi kivonásának közeledtével megnőtt a tálib lázadóknak tulajdonított merényletek száma: szombaton ez volt a harmadik. Az első két támadásban tizenhárom ember halt meg Kabulban és a déli Hilmend tartományban. A fővárosban a legfelsőbb bíróság titkárságának vezetőjét lőtték agyon háza előtt fegyveresek, Hilmend tartományban, a Camp Bastion egykori brit támaszponttól nem messze pedig lázadók tizenkét aknaszedő munkással végeztek.

A NATO harci küldetése a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás után több mint 13 évvel, december 31-én ér véget. A 2010-ben még 130 ezer fős szövetséges kontinensből mindössze 13 ezer katonát hagynak Afganisztánban január 1-től, amikor kezdetét veszi az afgán fegyveres erőket főleg kiképzéssel, tanácsadással és támogatással segítő, "Resolute Support" (Eltökélt Támogatás) elnevezésű művelet.


MTI/para