Többrendbeli rágalmazással vádolják André Goodfriend amerikai ügyvivőt

2014. december 16. - 13:56 | Külföld

Egy újabb interjúban az amerikai ügyvivő még konkrétabban nevezte korruptnak a NAV-elnökét Vida Ildikó ügyvédje szerint - írja az Origo.

Többrendbeli rágalmazással vádolják André Goodfriend amerikai ügyvivőt

Vidáék ezért feljelentéskiegészítést tettek az ügyben, így az ügyészség már többrendbeli rágalmazás miatt nyomoz. Magyar György ügyvéd szerint ugyanakkor mindegy, hogy mi történik, Vidára már úgyis "kiadták a kilövési engedélyt".

Már többrendbeli rágalmazással vádolja Vida Ildikó NAV-elnök André Goodfriendet, az Egyesült Államok nagykövetségének ügyvivőjét - mondta az M1 kedd reggeli műsorában Futó Barnabás, Vida ügyvédje.

A Központi Nyomozó Főügyészség elrendelte a nyomozást Vida feljelentése nyomán. Futó elmondta: történt egy feljelentéskiegészítés az ügyben, mert kifogásolt Heti Válasz-os nyilatkozatát Goodfriend később kiegészítette egy újabbal, ami a december 6-i Népszavában jelent meg. Abban Futó szerint még egyértelműbben korruptnak nevezte a NAV elnökévé, így lett többrendbeli rágalmazás a nyomozás tárgya - számolt be a Hír24. Goodfriendet akkor gyanúsíthatják meg, ha feloldják a diplomáciai mentességét - tette hozzá.

Vida Ildikónak nem volt más választása, mint feljelenteni André Goodfriendet, miután Orbán Viktor miniszterelnök december 8-i beszédében kifejezetten felszólította erre. Ha nem teszi meg - mondta Orbán -, akkor leváltja őt az adóhatóság éléről.

Magyar György ügyvéd az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, az Egyesült Államok nem fogja kiadni Goodfriendet a magyar hatóságoknak "egy ilyen pótcselekvés kedvéért". Szerinte az ügy arról szól, hogyan "vigyük át a politikai csetepatét a jogi színtérre".

Az ügyvéd szerint Goodfriend a Heti Válasznak általánosságban fogalmazott, ami nem elégséges a rágalmazás megvalósításához. "Vida Ildikóra kiadták a kilövési engedélyt, így is, úgy is mennie kell a NAV éléről" - így látja legalább Magyar György.

Origo