Nem érti a magyar külügy, miért szabdtak ki Romániában bírságot a magyar himnusz elénekléséért

2014. december 24. - 15:27 | Külföld

Értetlenségének adott hangot a magyar himnusz elénekléséért kiszabott romániai bírság miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A magyar külügyi tárca a Krónika erdélyi magyar napilap kérdésére közölte álláspontját a himnusz énekléséért kirótt romániai bírság ügyében.

A Krónika honlapján szerdán közzétett hír szerint a magyar külügyi tárca megítélése szerint aggodalomra adnak okot az erdélyi magyar közösség szimbólumhasználatával szembehelyezkedő hatósági fellépések.

"Elutasítunk minden olyan magyarellenes fellépést, amelyek szükségtelenül növelik a feszültségek lehetőségét és olyan jogokat vitatnak el a romániai magyarságtól, amelyek több európai országban is biztosítottak a kisebbségi közösségek számára" - idézte a Krónika a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya által adott választ.

A külügyminisztérium azt is közölte, hogy a kérdés megoldása érdekében a tárca európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a román külügyminisztériumhoz fordul.

Korábban Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja tett tiltakozó látogatást Marius Popicánál, a román kormány azóta leváltott Kovászna megyei megbízottjánál.

Kovászna megye prefektusa december 2-án rótt ki ötezer lejes (350 ezer forintos) bírságot a Magyar Polgári Pártra (MPP), amiért az idén június 4-én Sepsiszentgyörgyön rendezett Trianon-megemlékezésük résztvevői elénekelték a magyar himnuszt. Egy olyan 2001-ben elfogadott kormányhatározatra hivatkozott, amelyik értelmében idegen államok himnusza csakis nemzetközi eseményeken, az illető állam hivatalos képviselőinek jelenlétében és a román himnusszal együtt énekelhető el Romániában.

A magyar közösség és a politikai alakulatok körében megütközést keltett a himnuszéneklés büntetése, és a gesztus miatt tüntetéssorozatot robbant ki Sepsiszentgyörgyön, majd Csíkszeredában. A december 19-i sepsiszentgyörgyi demonstráció több ezer résztvevője petícióban szólította fel a román kormányt, hogy hagyjon fel a magyar jelképek üldözésével, ne szítson ellentéteket a Székelyföldön élő románok és magyarok között azzal, hogy elemi jogokat vitatnak el a magyar közösségtől. A román kormány december 18-án leváltotta tisztségéből Marius Popica prefektust.

MTI/para