A tíz évvel ezelőtti szökőár áldozataira emlékeznek Délkelet-Ázsiában

2014. december 25. - 16:34 | Külföld

Egy esti imaszertartással elkezdődtek csütörtökön a megemlékezések a tíz évvel ezelőtti dél-ázsiai szökőár áldozataira a legtöbbet szenvedett városban, az indonéziai Banda Acehben.

Tíz éve, 2004. december 26-án helyi idő szerint reggel 6 óra 58 perckor egy 9,3-as erősségű - 1960 óta a világon a legsúlyosabb - földrengés történt Szumátra szigetétől nyugatra az Indiai-óceán mélyén, és a földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban összesen legalább 230 ezer halálos áldozatot követelt, valamint kétmillió embert tett földönfutóvá.

Banda Acehben közös imával emlékeztek csütörtök este az indonéziai Aceh tartomány 126 741 halott és 95 285 eltűnt lakosára. A megemlékezést a Baiturrahman nagymecsetben tartották, azon kevés épületek egyikében, amelyek sikeresen dacoltak a hatalmas hullámokkal - tájékoztatta az MTI-t Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretszolgálat képviseletében járt a helyszínen.

A központi megemlékezések is az indonéziai Acehben kezdődnek a szökőár napján, pénteken reggel 7 órakor, abban az időpontban, amikor 10 évvel ezelőtt a gyilkos hullám elérte a partot. A megemlékezést szervező hatóságok 53 országot hívtak meg a háromnapos eseménysorozatra, Magyarországról a Baptista Szeretetszolgálat van jelen, amely annak idején két orvoscsoportot is küldött Acehbe.

Meulaboh halászvárosban, amelyet teljesen romba döntöttek a 35 méteres magasságot is elérő hullámok, félárbocra eresztették a lobogókat és éjszakai imákat tartanak - jelentette az évfordulós megemlékezésekről ugyancsak beszámoló AFP francia hírügynökség.

A hivatalos ceremónia mellett háromnapos kiállítást szerveztek Indonéziában a katasztrófa utáni kárenyhítésről és újjáépítésről, esténként kulturális előadásokat tartanak, szombaton pedig 10K elnevezéssel futást szerveznek a szökőár által érintett területeken, a remény és az újjászületés jegyében - tudatta Lukács Csaba.

Az évfordulós rendezvények Thaiföldön folytatódnak, ahol egyebek közt Phuket és Khao Lak turistaközpontokban terveznek gyertyás megemlékezéseket.

Phi Phi szigetén péntek délelőtt nem nyitnak ki a búvárüzletek, nem futnak ki a kikötőből a turistákat szállító hajók és a szórakozóhelyek is zárva maradnak. A hatóságok arra kérték a térségben nyaraló külföldieket, hogy a partokon egy szál gyertyával emlékezzenek a tíz esztendővel ezelőtt szerencsétlenül járt turistákra és helyiekre.

Thaiföldön 5395 ember veszett oda a természeti csapásban, csaknem a fele ott nyaraló külföldi volt.

Megemlékezéseket tartanak Srí Lankán is, egyebek közt azon a helyen, ahol a tengerár egy egész vonatot ragadott magával 1500 emberrel a vasúti kocsikban. A katasztrófában elpusztultakra emlékeznek több európai fővárosban is.

A karácsony ünnepén bekövetkezett kataklizma soha nem látott adakozási hullámot indított el, több mint 11 milliárd euró gyűlt össze humanitárius segélyekre és újjáépítésre. Ebből több mint hatmilliárd eurót költöttek az indonéziai Aceh tartományban összedőlt 140 ezer lakóház, az iskolák és kórházak, valamint több ezer kilométernyi megsemmisült közút újjáépítésére.

(MTI)

Címkék: cunami