Már a 320-as szintet nyalogatja a forint-euró árfolyam!

2015. január 2. - 13:01 | Külföld

Pár forintra vagyunk a történelmi mélyponttól az euróval szemben, a dollár és a frank 265 forintnál jár.

 

Már a 320-as szintet nyalogatja a forint-euró árfolyam!

2015 első munkanapján (nem mindenhol van ma pihenőnap) vészesen gyenge szintet közelített meg a forint. Az euró árfolyama dél körül kis híján elérte a 319 forintos szintet. Ilyen gyenge három évvel ezelőtt volt a forint az euróval szemben, akkor, 2012 első hetében állította fel a 324 forintos történelmi mélypontot a kurzus.

A dollárral szemben sokéves mélyponton van a forint, 265 forintot ér 1 dollár. A frankkurzus átlépte a 265 forintot.

Belső és külső tényezők egyaránt szerepet játszanak a forint gyengülésében. Az euró már régóta a 310 forint körüli szinteken mozog, december 31-re látványosan stabilan 315 forint alá húzta valami az előtte levő napokban 317 forint körül járó kurzust. Ez kellett ahhoz, hogy a magyar államadósság egy kicsivel alatta maradjon a 2013-as szintnek. Aztán amikor már nem számított az év utolsó napján késő délután, hogy mennyi az árfolyam, a forint gyengülni kezdett újra a 317 forintos szint közelébe. Innen ment feljebb ma az árfolyam.

Az Európai Központi Bank elnöke ma olyan kijelentést tett, amely arra készítette fel a befektetőket, hogy az eurózóna nehezebben kecmereg ki a gyenge állapotból. Draghi jelezte, a defláció (árak csökkenése) kialakulásának esélye nagyobb, mint korábban gondolták, emlékeztet a Portfolio.hu. A defláció pedig nem jó, ugyanis ha az árak csökkennek, az emberek hajlamosak késleltetni vásárlásaikat, hiszen holnap vagy holnapután olcsóbban vehetik meg az adott terméket. Így viszont a boltok nem tudják eladni az árukat, a gyárak hiába termelnek – logikus módon minden vállalkozás visszafogja a teljesítményét, a gazdaság recesszió felé halad.

Az EKB elnökének borúsabb jövőt vízionáló kijelentése mellett az eurózónáról ma megjelent adatok csak ráerősítettek a befektetők pesszimizmusára, ez is hozzájátszik a dollár erősödéséhez, a forint eséséhez.

A pénzpiacon most viszonylag kicsi a forgalom, így egy-egy megbízással, ügylettel könnyebben be lehet mozgatni a forint árfolyamát is.

hvg.hu/para