Franciaország nem hajlandó hadihajókat szállítani az oroszoknak

2015. január 6. - 14:35 | Külföld

Franciaország csak akkor szállítja le az oroszoknak a korábban megrendelt két Mistral típusú hadihajót, ha a tartós béke jeleit tapasztalják az ukrán térségben – mondta Jean Yves Le Drian francia védelmi miniszter az Europe 1 rádióállomásnak, nyilatkozatát a thelocal.fr idézi - írja a hvg.hu.

Elmondta, hogy látni az igyekezetet az orosz és ukrán fél részéről is, de amíg nincsenek kézzelfogható eredmények, nem hoznak döntést a hadihajókról.

A két helikopterhordozó hajó elkészítésére még 2011-ben írta alá a megállapodást a francia gyártó és az orosz megrendelők. Az első hajót 2014 októberében kellett volna a szerződés szerint átadni, ezt a francia fél az ukrán válság miatt kialakult diplomáciai nyomás hatására végül nem teljesítette. A második hajó gyártása a diplomáciai botrány ellenére folyamatban van, a megállapodás szerint 2015 októberében kellene átadni. Még júniusban négyszáz orosz tengerész érkezett Franciaországba, hogy a Mistral használatára való kiképzésen részt vegyenek, de ők végül decemberben hazautaztak.

hvg.hu