A német ipar a globalizáció nyertese

2015. január 6. - 16:31 | Külföld

Szoros nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a globalizáció egyértelmű nyertesének bizonyult a német ipar az IW gazdaságkutató intézetnek a BDI német iparszövetség megbízásából készített tanulmánya szerint.

Az IW (Institut der deutschen Wirtschaft Köln) gazdaságkutató intézetnek a Handelsblatt keddi számában megjelent tanulmánya megállapítja, hogy a német ipari termelés részaránya ugyan 1995 óta 9,2 százalékról 6,3 százalékra csökkent a globális feldolgozóipar bruttó értékteremtésében, abszolút értékben azonban jelentősen emelkedett.

A német részarány csökkenése a kínai ipari termelés lendületes növekedésének tulajdonítható. Kína már 24,4 százalékát adja a globális ipari termelésnek, és ezzel maga mögé utasította a 19,9 százalékos Egyesült Államokat is.

Németország ipari termelése 1995 óta 45 százalékkal emelkedett, miközben Franciaországé három százalékkal, Nagy-Britanniáé kilenc százalékkal nőtt, Japáné pedig hét százalékkal csökkent - állapítja meg az IW tanulmánya.

Az új globális ipari hatalmi központok megjelenése ellenére is Németország a globalizáció egyértelmű nyertesének tekinthető - kommentálta a BDI (Bundesverband der deutschen Industrie) német iparszövetség elnöke, Ulrich Grillo a Handelsblatt lapban megjelent tanulmányt.

(MTI)

Címkék: globalizálás