TÚSZDRÁMA: Lehallgatták a beszélgetést - ezt mondta a terrorista a túszoknak

2015. január 10. - 15:30 | Külföld

A francia RTL csatorna tárcsázta az elfoglalt párizsi kóserbolt számát. Nem válaszoltak nekik, a telefont viszont rosszul rakták le, így végig hallhatták, mi történik. Most részleteket közöltek Coulibaly és a túszok közötti beszélgetésből.

A csatorna később részleteket közölt abból, amit a túszdráma alatt a túszejtő, Amedy Coulibaly a foglyoknak mondott. „El akarják veletek hitetni, hogy a muszlimok terroristák. Én Franciaországban születtem, ha ők nem támadtak volna, én nem lennék itt” – mondta. Kifejtette, hogy Szíriában az Asszád-rezsim embereket kínzott, de a nyugati erők akkor nem avatkoztak be, csak azután, hogy az Iszlám Állam szembeszállt ezzel. Coulibaly szerint abba kell hagyni az Iszlám Állam támadását, és azt, hogy „a semmiért börtönzik be testvéreiket”.

A túszejtő a túszokat azért is hibáztatta, mert adójukkal támogatják a franciák beavatkozását. „Mert kötelező adót fizetnünk” – mondta az egyik túsz, erre Coulibaly úgy reagált, hogy nem kötelező, ő sem fizet adót. „Én az adót azért fizetem, hogy utakat építsenek, iskolákat tartsanak fenn belőle” – felelte erre a túsz. Coulibaly azt mondta: ha a franciák ki tudnak állni a Charlie Hebdo elleni támadás miatt, megtehetik azt is, hogy kiálljanak azért, hogy hagyják békén a muszlimokat.

„Ti soha nem fogtok békében élni, mi fogunk békét teremteni Palesztinában” – idézte a túszejtő Oszama bin Ladent.

Hír24