TRAFIKMUTYI: Strasbourg szerint az Orbán-kormány megsértette a magántulajdonhoz való jogot

2015. január 13. - 22:06 | Külföld

Első fokon kártérítésre kötelezte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar államot. A soproni Vékony László annak megítélését kérte, hogy jogszerűen fosztotta-e meg őt a magyar állam dohánykereskedelmi engedélyétől a dohánytermékek kiskereskedelmének átalakítása során - írja az Origo.

TRAFIKMUTYI: Strasbourg szerint az Orbán-kormány megsértette a magántulajdonhoz való jogot

A mai első fokú ítéletben a bíróság elutasította a magyar állam álláspontját és kimondta, hogy az megsértette a magántulajdonhoz való jogot. Az államnak ezért 15 ezer euró (4 millió 700 ezer forint) kártérítést kell fizetnie a boltját vesztett trafikosnak és a perköltséget is ki kell fizetnie. Az ítélet nem jogerős.

Vékony László az Origónak telefonon elmondta, hogy azért perelt, mert felháborítónak tartotta, hogy nem nyert a trafikpályázaton.

„A bolt 25 éve a családomhoz tartozott, az édesanyámtól vettem át, ezt vették el tőlünk” – fogalmazott a férfi.

A vegyeskereskedés bevételének harmadát a dohány eladása adta, anélkül nem nyereséges a családi kisbolt, így lehetetlen helyzetbe hozta a kormány döntése. Végül be is kellett zárniuk a 25 éve a családhoz tartozó üzletet. A dolog iróniája, hogy az új trafik pontosan a bolttal szemben nyílt meg.

Fizetni fog a kormány

A döntésre sajtótájékoztatón reagált Varga Mihály. A nemzetgazdsági miniszter elmondta, a trafikrendszer átalakításával kapcsolatban hozott strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány, ahogy eddig is, kötelezőnek ismeri el magára nézve. A szükséges kártérítéseket ki fogják fizetni - tette hozzá.

Origo