Először hajtottak végre halálbüntetést Oklahomában azóta, hogy a méreginjekció miatt szétrepedt egy elítélt vénája

2015. január 16. - 09:35 | Külföld

Először hajtottak végre halálos ítéletet az egyesült államokbeli Oklahomában azóta, hogy ott tavaly áprilisban egy heves bírálatokat kiváltó eset során szétrepedt egy elítélt vénája a méreginjekciós kivégzés közben. A gyilkosságért elítélt Frederick Warnert egy vitatott új méreginjekció-koktéllal végezték ki helyi idő szerint csütörtökön.

Ezzel szinte egy időben Florida államban is végrehajtottak egy halálos ítéletet, amely során ugyanazt a kifogásolt méreganyag-kombinációt használták, mint Oklahomában. Az elítéltek ügyvédjei a felhasznált anyagokat övező titkolózásra, illetve az azok által okozott potenciális szenvedés mértékére hivatkozva a legfelsőbb bíróság előtt megpróbálták elhalasztani az ítélet végrehajtását, de nem jártak sikerrel.

Frederick Warnert egy 11 hónapos kislány 1997-es meggyilkolása miatt végezték ki. A floridai elítélt, Johnny Shane Kormondy szintén gyilkosság miatt kapott halálbüntetést, 1993-ban ölt meg egy férfit.

A legutóbbi, április 29-ei oklahomai kivégzés során a halálra ítélt Clayton Lockett vénája szétrepedt, ezért leállították a büntetés végrehajtását, de a férfi szívrohamban meghalt. Az újonnan alkalmazott, háromkomponensű méreg - amely nyugtatóból, altatószerből és kálium-kloridból áll - nem úgy hatott, ahogy gondolták.

A most csütörtöki kivégzés során Warner arra panaszkodott, hogy úgy érzi, mintha savat fecskendeztek volna vénájába. Szemtanúk szerint a férfi nyaka a halál beállta előtt mintegy hét percig lüktetett, bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy szenvedett-e, mivel a méreganyag-koktél részeként bénítószert is kapott, amitől nem tudott megmozdulni.

MTI/para