TERRORVESZÉLY: Katonák százait vezényelték Belgium utcáira

2015. január 18. - 07:09 | Külföld

Belgiumban katonák százait vezényelték a terrorveszélynek különösen kitett intézmények védelmére, miután néhány nappal ezelőtt több, terrorcselekményre készülő személyt őrizetbe vettek - jelentette be az ország védelmi minisztere szombaton.

A mintegy háromszáz fegyveres egyebek mellett az Egyesült Államok és Izrael brüsszeli nagykövetségét, valamint az Európai Unió és a NATO épületeit védi, de katonákat vezényeltek a brüsszeli zsidó múzeumhoz is. Helyi beszámolók szerint Brüsszelben és Antwerpenben is gépfegyveres katonák posztolnak a zsidó iskolák előtt.

"A döntés nem volt egyszerű, azonban szükséges, a rendőrség túlterhelt, ezért a hadseregnek támogatást kell nyújtania" - közölte Steven Vandeput a Reuters brit hírügynökséggel.

A katonák legkorábban csütörtökig az utcákon maradnak, a hatóságok aznap vizsgálják felül a helyzetet.

A terrorkészültséget azután emelték a második legmagasabb szintre az országban, hogy a rendőrség csütörtökön terrorellenes akciót hajtott végre a kelet-belgiumi Verviers-ben. A műveletben két ember életét vesztette, egy személy megsebesült. A belga államügyészség szerint az érintettek jelentős terrorcselekményt készültek elkövetni Belgiumban.


MTI/para