Obama: Amerika szolidáris a terroristák által célba vettekkel

2015. január 21. - 07:09 | Külföld

Az Egyesült Államok világszerte kiáll azok mellett, akik a terroristák célpontjaivá váltak, akár a pakisztáni iskolákban vagy Párizs utcáin - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök az unió helyzetéről tartott évértékelő beszédében.

Obama: Amerika szolidáris a terroristák által célba vettekkel

A kongresszus két háza előtt kedden felszólalva megígérte, hogy Amerika folytatja a terroristák levadászását és hálózataink felszámolását, fenntartva magának az egyoldalú cselekvés jogát. Felszólította a kongresszust, határozatban hatalmazza fel arra, hogy erőt alkalmazzon az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

Mint mondta, Amerika kitart azon elve mellett, hogy a nagy országok nem erőszakoskodhatnak a kisebbekkel. Ennek jegyében helyezkedik szembe az orosz agresszióval, támogatja az ukrán demokráciát és biztosítja NATO-szövetségeseit. Emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor Amerika a szövetségeseivel együtt elvégezte a szankciók bevezetésének "nehéz munkáját", néhányan úgy vélekedtek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziója a stratégia és az erő mesteri demonstrációja volt.

"Nos, ma Amerika az, amely erősen, és a szövetségeseivel egységben áll, Oroszország pedig elszigetelődött, miközben a gazdasága lerongyolódik" - mondta.

Az ázsiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatban egyebek mellet arról beszélt, hogy egy ottani szabadkereskedelmi szerződés megkötésének kudarca Pekingnek kedvezne, és hangsúlyozta, hogy Amerikának, nem pedig Kínának kell megírnia a világ leggyorsabban fejlődő térségének szabályait.

Barack Obama véleménye szerint a kongresszusnak fel kellene oldania a Kubával szemben fél évszázada bevezetett amerikai embargót, ami megszűntetné az ottani politikai megszorítások ürügyét. Beszédében megismételte, hogy eltökélt a karibi ország területén található amerikai börtönök bezárása ügyében.

Iránnal kapcsolatban vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a törvényhozás újabb szankciókat próbálna meg foganatosítani, rámutatva arra, hogy egy ilyen lépés keresztülhúzna minden haladást, amit az iszlám köztársaság atomhatalommá válásnak megakadályozásában a diplomáciának eddig sikerült elérnie.

Sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadjon el törvényt a kibernetikai fenyegetés és az adatlopás ellen, valamint a gyerekre vonatkozó információk védelme érdekében.

Obama elnök kiemelte: nincs a világon olyan kihívás, amely a nagyobb fenyegetést jelentene a jövő nemzedékeire a klímaváltozásnál. Emlékeztetett arra, hogy 2014 az eddigi legmelegebb év volt, és a 15 rekordmeleg évből 14 erre a századra esett, és hogy a Pentagon szerint a klímaváltozás nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

Hangsúlyozta: eltökélt abban, hogy az Egyesült Államok a klímaváltozás elleni küzdelem élére álljon, és nem engedi, hogy a kongresszus "veszélybe sodorja gyermekeink egészségét az óra járásának visszafordításával".

Hitet tett amellett, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll a demokratikus értékek mellett. A kémszolgálatok jelmegfigyelési programjaival kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy az ország biztonságának megőrzése mellett erősödni fog a magánszféra védelme.

"Továbbra is hiszem, hogy egy nép vagyunk" - jelentette ki korábbi, a megosztottság helyett összefogást sürgető beszédeire utalva az elnök.

Hangot adott meggyőződésének, hogy a recesszióból kilábalt Amerikának "lapoznia, és a középosztály-gazdaság" jegyében segítenie kellene a családokat abban, hogy megengedhessék maguknak a gyereknevelést, a főiskolát, az egészségügyi ellátás igénybevételét, az otthonteremtést és a nyugdíjba menetelt.

Rámutatott, hogy a fejlett világban az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország, amelyben nem garantált a fizetett szülési és a betegszabadság. Arra kérte a kongresszust, hogy törvényben szavatolja minden munkavállaló számára a hétnapos betegszabadság lehetőségét.

Azt is kérte a kongresszustól, hogy törvényben szavatolja minden munkavállaló számára a hétnapos betegszabadság lehetőségét, a minimálbér emelését, valamint, hogy két év erejéig váljon általánossá és ingyenessé a közfőiskolákon való tanulás.

Az elnök hangoztatta, hogy az adórendszernek a gazdaságban boldogulni próbáló, dolgozó amerikaiakat kell segítenie. Szavai szerint az adórendszer tele van olyan kiskapukkal, amelyek támogatást jelentenek a szupergazdagoknak, akiknek nincs erre szükségük, nem segítik viszont a középosztálybeli családokat, amelyek erre rászorulnának.

Javasolta, hogy az adórendszerből iktassák ki azokat a lehetőségeket, amelyek jutalmazzák a nyereségüket külföldön tartó cégeket, és helyettük jutalmazzák azokat, amelyek Amerikában fektetnek be. Sürgette a kisvállalkozók adózásának egyszerűsítését.

Ismét indítványozta, hogy a gazdaság érdekében szülessen kétpárti megállapodás a korszerű országos infrastruktúra kifejlesztéséről. Bejelentette a Precíziós Gyógyászati Kezdeményezés beindítását, amely közelebb hozza a rák és a cukorbetegség gyógyítását és személyre szabottá teszi az egészségügyet.

Az elnök szót emelt a szélessávú internethez való hozzáférés kiterjesztése érdekében, és kijelentette: azt akarja, hogy amerikaiak megnyerjék a munkahely-teremtő találmányokért folytatott versenyt. Ezek között említette a napfény folyékony üzemanyaggá történő konvertálását és a forradalmi művégtagok kifejlesztését, amelyek lehetővé tennék a rokkant veteránok munkába állását.

Barack Obama elnöksége során először tartott úgy évértékelőt, hogy mind a szenátusban, mind a képviselőházban a republikánusok vannak többségben. Ezért kezdeményezéseinek jó része várhatóan nem fog megvalósulni.

(MTI)