Ezrek tüntettek Bécsben a szélsőjobb által rendezett bál ellen

2015. január 31. - 07:36 | Külföld

A rendőrséggel való összetűzésekkel végződött szombat hajnalban egy bécsi tüntetés, amelyet az egyik hagyományos bál, a szélsőjobbhoz köthető Akadémikusbál ellen rendeztek, szintén hagyományosan. Ötvennégy tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrség közlése szerint. Egy petárda robbanásától akusztikus trauma ért egy rendőrt, és megsebesült egy tüntető is.

Ezrek tüntettek Bécsben a szélsőjobb által rendezett bál ellen

Az Akadémikusbált - korábban más neveken - már mintegy 60 éve minden évben megrendezik a bécsi bálok sorában. E bálok közül a fényűzőbbeket rendszeresen bírálják baloldali csoportok, de egyik sem vált ki olyan heves tiltakozást, mint az Akadémikusbál, amelyre általában más európai országokból is meg szoktak hívni szélsőjobboldali személyiségeket. A péntek esti esemény helyszíne az államfői hivatalnak is otthont adó egykori császári palota, a Hofburg volt, a házigazda pedig ezúttal a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

A bál elleni a tüntetésen a rendőrség becslése szerint 5000-en, a szervezők becslése szerint 9000-en vettek részt. A kivezényelt rendőrök száma 2500 volt. A demonstráció békésen kezdődött, de a végén szórványos összetűzések voltak kisebb csoportok és a rohamrendőrök között.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke az újságok címlapjára került azzal az állítólagos kijelentésével, miszerint ő és a többi bálozó "az új zsidók". Ezzel arra utalt, hogy az éppen a Holokauszt-emléknapon megrendezett 2012-es bál néhány vendégét tüntetők megfélemlítették.


MTI/para