UKRÁN VÁLSÁG: Porosenko fegyvereket kér a NATO-tól!

2015. február 5. - 09:39 | Külföld

Az ukrán elnök egy német lapnak adott interjúban arra kéri a NATO tagállamait, szállítsanak fegyvereket országának, hogy az "megvédhesse magát az agresszor" Oroszországgal szemben.

UKRÁN VÁLSÁG: Porosenko fegyvereket kér a NATO-tól!

A Die Welt című német lapnak adott, csütörtökön megjelenő interjúban Porosenko úgy véli, az elmúlt napok eseményei "arra kell ösztönözzék a szövetséget, hogy több támogatást nyújtson Ukrajnának, egyebek között korszerű védelmi fegyverek szállításával, hogy képes legyen megvédeni magát az agresszorral szemben".

Porosenko hangsúlyozza, hogy országa békét akar, de a békét is meg kell védeni. "... ezért erős hadseregre van szükségünk, új fegyverekkel, amelyek arra kellenek, hogy megvédjük a civil lakosságot a terroristák súlyos támadásaival szemben" - fejti ki az ukrán elnök, terroristáknak minősítve a Moszkva támogatását élvező oroszbarát szakadár erőket.

"Kedvező döntést várunk, amilyen hamar csak lehet, hogy újabb támogatást kaphassunk az Európai Uniótól és más partnerektől" - teszi hozzá az ukrán elnök, annak ellenére, hogy a héten több európai kormány is elzárkózott az Ukrajnának való fegyverszállítások elől, a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezését szorgalmazva.

Joe Biden: Kizárt!

Miközben csütörtökön Kijevbe várják tárgyalni John Kerry amerikai külügyminisztert, Joe Biden amerikai alelnök a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva majdhogynem kizárta, hogy az Egyesült Államok fegyvert szállítson Ukrajnának.

"Semmiképpen sem áll érdekünkben egy katonai eszkaláció, és azon vagyunk, hogy az ellenkezője következzen be" - idézte Biden szavait csütörtöki számában a Süddeutsche Zeitung. A lapnak adott nyilatkozat ismertetéséből az derül ki, hogy Washington továbbra is a halált nem okozó eszközök, köztük golyóálló mellények, éjjellátó készülékek és kommunikációs berendezések szállítására korlátozza az amerikai segítségnyújtást.

Biden, aki a müncheni nemzetközi biztonsági konferencián szombaton Porosenkóval és Angela Merkel német kancellárral is találkozik, ugyanakkor egyértelműen "orosz agresszióról" beszélt a német lapnak, és azzal vádolta Moszkvát, hogy nem akar tűszünetet kötni. "Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását és területi épségét" - mondta.

"Ezt a konfliktust kezdettől az orosz agresszió okozta" - fűzte hozzá Biden, hangsúlyozva, hogy a tét "nem kevesebb, mint Európa biztonsága".

MTI/para