Földindulás a magyar sajtóban: Lelkiismereti okokból felmondtak a jobboldali médiák vezetői

2015. február 6. - 13:08 | Külföld

Az MNO.hu-n közzétett közlemény szerint lelkiismereti okokból benyújtották fel- és lemondásukat a Simicska Lajos tulajdonában lévő jobboldali hírmédiumok vezetői: Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője és a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, valamint Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese - írja a Hír24 az mno.hu nyomán.

Az Index kérdésére Simicska Lajos annyit válaszolt: Maga is most olvasta a közleményt, hát én is. Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt”.

Simicska korábban a Népszavának azt mondta: totálissá válhat a médiaháború azzal, ha a kormány bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az egységes 5 százalékos reklámadót. Szerinte ez a terv „újabb támadás a demokrácia ellen”. Az Origonak pénteken azt is nyilatkozta, hogy bár a reklámadó milliárdos terhet róna érdekeltségeire, a háború mégsem a pénzről, hanem az elvekről szól. Szerinte Orbán Viktornak csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségest ezért ellehetetleníti, de ő ezt nem hagyja.

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemrég egyeztetett a jobboldali médiavezetőkkel és közölte, hogy a jövőben az állami médiára kíván támaszkodni. Ezzel összhangban az MTVA március 15-én egész napos hírtelevíziót indít az M1 csatorna helyén.

A Hír24 több távozó vezetőt is megkeresett. Egyiküktől, aki nevét nem kívánta vállalni, a Hír24 úgy tudja, hogy az elmúlt hetek történései nyomán állt elő olyan helyzet, ami ehhez a döntésükhöz vezetett. „A közelmúlt eseményeinek fényében össze lehet rakni, hogy mi lehet ez a helyzet” - mondta.


Hír24