TERRORIZMUS: Mohamed-karikatúra miatt lövöldöztek - egy ember meghalt, három rendőr megsérült

2015. február 14. - 17:57 | Külföld

Egy fegyveres lövéseket adott le szombat délután egy koppenhágai kávéházra, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról. Az eseményt az a svéd karikaturista vezette, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. A lövések következtében egy 40 éves férfi meghalt, három rendőr megsebesült.

TERRORIZMUS: Mohamed-karikatúra miatt lövöldöztek - egy ember meghalt, három rendőr megsérült

A tettes - akinek volt egy társa is - a kávéház egyik ablakán lőtt be, a TV2 dán hírcsatorna szerint mintegy 30 lövést adott le. Az esemény biztonságára ügyelő rendőrök viszonozták a tüzet, de a két támadónak sikerült autón elmenekülnie. A rendőrség az autót később üresen megtalálta.

A rendőrség szerint a 40 éves férfi, aki életét vesztette, a rendezvény egyik résztvevője volt. Személyazonosságát nem közölték.

Az eseményen jelen volt a francia nagykövet is, aki sértetlenül átvészelte a támadást. Laurent Fabius francia külügyminiszter azonnal reagált az incidensre. "Szigorúan elítélem a terrorista támadást. Franciaország Dánia népe és hatóságai mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben" - állt a miniszter közleményében.

Nem sokkal később nyilatkozatot tetti Francois Hollande francia elnök is, szolidaritását fejezve ki Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnöknek. Az államfői hivatal bejelentette, hogy a lehető legsürgősebben Koppenhágába utazik Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

"Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság" volt a rendezvény címe, Lars Vilks a fő vendég volt. A 2007 óta szigorúan örzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A Ritzau dán hírügynökség azt jelentette, hogy a lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz.

Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.

A svéd sajtó annak idején a véleménynyilvánítási szabadság védelme nevében szolidaritásáról biztosította a rajzolót, és a karikatúrákat publikáló újság főszerkesztőjét is.


MTI/TASR/para