UKRÁN VÁLSÁG: A tűzszünet ellenére továbbra is heves harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában

2015. február 15. - 13:54 | Külföld

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok egy magas rangú parancsnoka kijelentette vasárnap, hogy az éjfél óta érvényben lévő tűzszünet ellenére joguk van lőni a Debalceve városban általuk "körbezárt" ukrán kormányerőket, mert az "a lázadók területe".

UKRÁN VÁLSÁG: A tűzszünet ellenére továbbra is heves harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában

Az ukrán államfő sajtószolgálatának vezetője korábban közölte, hogy a lázadók tüzérsége tízszer lőtt az ukrán hadsereg valamelyik állására a tűzszünet éjféli életbe lépése óta - főleg Debalcevénél -, de a megállapodást egyelőre alapvetően tiszteletben tartják. A szakadárok hírszolgálata pedig idézte egyik parancsnokukat, aki azt állította, hogy Debalcevénél vasárnap önvédelemből lőttek, mert "az ukrán kormányerők megsértették a tűzszünetet".

"Természetesen lőhetjük Debalcevét, mert a mi területünkhöz tartozik, a mienk" - szögezte le Eduard Baszurin parancsnok a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, hozzátéve, hogy a szakadárok mindenütt másutt betartják a tűzszünetet.

A Reuters egy informátora helyi idő szerint reggel 7 órától kezdődően órákon át heves tüzérségi lövések dörejét hallotta Artemivszk településen Debalceve irányából.

Gennagyij Moszkal, az ukrán elnök által kinevezett Luhanszk megyei kormányzó közölte, hogy éjfél után nem sokkal Grad típusú rakéták csapódtak be Popaszna város központjában, és két civil halálát okozták, de azóta gyakorlatilag tűzszünet van.

Hírszerzési információk szerint azonban a szakadárok provokációkat készítenek elő. Támadásokat készülnek végrehajtani, hogy utána az ukrán csapatokat vádolják meg a tűzszünet megsértésével. A szakadárok hírszolgálata egyébként idézte egyik parancsnokukat, aki azt állította, hogy Debalcevénél vasárnap önvédelemből lőttek, mert "az ukrán kormányerők megsértették a tűzszünetet".


MTI/para