Feltételezett al-Kaidásoknak fizet kártérítést Lengyelország a CIA kínvallatása miatt

2015. február 18. - 13:25 | Külföld

Lengyelország 230 ezer eurós kártérítést fog fizetni annak a terrorizmussal gyanúsított két embernek, akiket 2002 és 2003 között az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos lengyelországi börtönében tartottak fogva - közölte szerdán Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter.

A tárcavezető azután beszélt az ügyről a közszolgálati rádiónak adott interjújában, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az előző napon elutasította a lengyel kormány fellebbezését és jogerőre emelte azon ítéletét, amely szerint Varsó jogsértést követett el a CIA lengyel területen folyó kínvallatásainak lehetővé tételével, és emiatt kárpótolnia kell az ügynökség két áldozatát.

A júliusban hozott első fokú ítéletben a bíróság megállapította, hogy Lengyelország megsértette az Emberi Jogok Európai Nyilatkozatát azzal, hogy lehetővé tette a CIA számára, hogy lengyel területre szállítsanak, ott fogva tartsanak és megkínozzanak két, terrorizmussal gyanúsított személyt. Ezzel a strasbourgi testület kimondta, hogy Varsó bűnrészes volt a CIA által elkövetett kínzásokban.

Schetyna ennek kapcsán leszögezte, hogy tiszteletben fogják tartani a bíróság ítéletét, mivel - mint mondta - Lengyelország "jogkövető ország".

A CIA kínvallatási módszereiről decemberben az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága jelentést tett közzé. Ezt követően Leszek Miller akkori kormányfő és Aleksander Kwasniewski akkori államfő elismerték, hogy 2001-ben, az Egyesült Államokat ért terrortámadások után Varsó egy olyan, "nyugodt hely előteremtéséről" állapodott meg Washingtonnal, ahol a CIA "információkat szerezhet meg saját, együttműködésre kész forrásaitól". Ugyanakkor azt állították, arról nem volt tudomásuk, hogy az említett helyen milyen kínvallatások folytak.

Az EJEB elé került ügyben a 43 éves palesztin Abu Zubajda és a 49 éves szaúdi Abdul-Rahím al-Nasírí vádolta meg Varsót. Beadványukban azt állították, hogy a lengyel hatóságok "az információk teljes birtokában, szándékosan" tették lehetővé a CIA számára, hogy titkos lengyel börtönben tartsák őket fogva. A létesítményben a két férfit többször megkínozták, például a szimulált vízbefojtás technikájával.

A terrorizmussal gyanúsított felpereseket azóta a Kuba szigetén működő, guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton létesített börtöntáborban tartják fogva. Mindkettejüket azzal gyanúsítják, hogy fontos pozíciót töltöttek be az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatban.

MTI/para