BOTRÁNY: Orbán tanácsadója egy szimpla szélhámos?

2015. február 19. - 06:56 | Külföld

Az életrajzokat közlő kiadó vezetői szerint minden információjuk az adatközlőtől, azaz jelen esetben Habony Árpádtól származik, ők az adatokat nem ellenőrzik.

BOTRÁNY: Orbán tanácsadója egy szimpla szélhámos?

Az RTL Klub sikerült felvennie a kapcsolatot az életrajzokat közlő kiadó vezetőjével, aki elmondta: minden információjuk az adatközlőtől, azaz jelen esetben Habony Árpádtól származik, ők az adatokat nem ellenőrzik.

Az életrajz szerint Habony 1968 január 1-én született Budapesten,1978-1983 között a Kond utcai Általános Iskolába járt. Ez az egyetlen, pontosan beazonosítható oktatási intézmény az önéletrajzban, amelyben középiskolaként a Képzőművészeti Szakközépiskola szerepel. Az RTL Klub Híradójának stábja megkeresésére olyan iskolák közül, ahol 1983 ás 1987 között ilyen irányba tanulhattak a fiatalok, három budapesti intézmény mellett több vidéki iskola is azt a tájékoztatást adta, hogy hozzájuk nem járt és érettségit sem szerzett Habony Árpád.

Az életrajz szerint a tanácsadó1987 és 1990 között a Magyar Képzőművészeti Alap, a Magyar Képzőművészeti Főiskola és a Soros Alapítvány restaurátor-képzésén vett részt. A jogutód Magyar Képzőművészeti Egyetemnek az említett restaurátor-iskoláról nincsen tudomása.

A Ki kicsoda szerint Orbán Viktor tanácsadója 1991 és 1993 között Bécsben tanult a Nemzeti Kultúrakutató Intézet kulturális menedzser szakán. Az RTL Klub megkereste a leírásnak leginkább megfelelő intézményt, ahol azt a tájékoztatást kapták: képzéssel nem, csak kutatással foglalkoznak.

Hír24