KUDARC: Putyin budapesti vizitje teljesen kiverte a lengyeleknél a biztosítékot

2015. február 19. - 18:36 | Külföld

Jaroslaw Kaczynski, akinek hívei a Békemeneteken mindig ezerszámra támogatták a Fideszt, rácsapta az ajtót a csütörtökön Varsóba látogató Orbán Viktorra, aki Kaczynski szóvivője szerint "szétveri az európai szolidaritást". Orbán tűzoltásnak szánt lengyel útja kudarcnak tűnik, Ewa Kopacz kormányfő is hűvösen fogadta.

KUDARC: Putyin budapesti vizitje teljesen kiverte a lengyeleknél a biztosítékot

Hiába próbált már a kezdetektől nagyon jó kapcsolatot ápolni a lengyelekkel a Fidesz-kormány, sőt új szövetségi rendszert építeni rájuk, az idillbe az orosz-ukrán konfliktus és az energetika belepiszkított. Sőt, valójában a látványos gesztusok felszíne alatt sosem volt igazi harmónia – írja az Index.

„(Orbán Viktor) megbocsáthatatlan hibát követett el azzal, hogy lerombolta az európai szolidaritást“

– ezzel indokolta a Jog és Igazságosság (Pis) szóvivője, hogy Jaroslaw Kaczynski pártelnök, Orbán Viktor egykori legnagyobb rajongója miért nem hajlandó fogadni a magyar miniszterelnököt Varsóban, noha az bejelentkezett nála. „Sajnos nem csak Orbán hozzáállása veri szét az Unió szolidaritását, hanem néha a német kancellár és a francia elnök hozzáállása is hasonló volt az elmúlt években" – tette hozzá a szóvivő. Amikor pedig arról kérdezték, Kaczynski visszavonja-e a "Budapestet Varsóban!"-szlogent, így válaszolt: „Ez már akkor is arra vonatkozott, hogy mi is akkora aránnyal akarunk a választásokon győzni, mint a Fidesz 2010-ben".

Ennél durvább sértést a magyar kormányfő egy közeli szövetségestől nagyon régóta nem kapott.

Úgy tűnik, a környező országok döbbenetét kiváltó budapesti Putyin-látogatás után Orbán Viktor csütörtökön hiába utazott tűzoltás céljából Varsóba, a harcosan oroszellenes PiS-vezér mellett a lengyel kormányfő sem fogadta sokkal barátságosabban. Orbán hiába bizonygatta a magyarok barátságát, a hűvösen viselkedő Ewa Kopacz közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, "őszinte és nehéz" beszélgetést folytattak.

Index