VAKLÁRMA: Egyáltalán nem a magyarokat mozgósítják Ukrajnában a szeparatisták ellen

2015. február 19. - 06:35 | Külföld

Mindössze négy magyart hívtak be az ukrán hadseregbe Kárpátaljáról az egy hónapja kezdődött legújabb mozgósítás keretében – közölte Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka. Miközben a neonáci magyarokkal együtt az Orbán-kormány is folyvást azzal eteti a magyar közvéleményt, hogy az ukrán hadseregbe Kárpátaljáról legújabb mozgósítás keretében a magyar nemzetiségűek tömegeit küldik a szeparatisták ellen ágyútölteléknek.

"Nincs semmiféle rubrika a hadkiegészítő parancsnokságon a nemzetiségre vonatkozóan" - mondta Vaszilcjun parancsnok a Kárpátalján folyó mozgósítási helyzetet ismertetve. "Elsősorban az illető katonai szakképesítését vesszük figyelembe" – tette hozzá az ua-reporter.com ungvári hírportál szerint – írja a hvg.hu.

Vaszilcjun szerint a mozgósítás január 20-án kezdődött negyedik hullámában csak négy magyar nemzetiségű kárpátaljait hívtak be katonai szolgálatra. Hozzátette, hogy a munkácsi helikopteres egység felszámolása után leszerelt katonák közül sokan Beregszászon kaptak lakást és telepedtek le, őket valóban behívták a hadseregbe, de ezek az emberek nem magyarok.

hvg.hu