Brutális hideg tombol az Egyesült Államokban, rekordok dőltek meg!

2015. február 20. - 19:37 | Külföld

Napi hidegrekordok dőltek meg pénteken az Egyesült Államok keleti régióiban a sarkvidéki hideg légtömegek betörése miatt.

A rendkívüli hideg több mint 20 államban mintegy 185 millió embert érint. A Minnesota állambeli Embarassben mínusz 40 fok alá, Pennsylvania állam egyes nyugati területein pedig mínusz 28 fokra csökkent a hőmérséklet. A délkeleti és az atlanti partvidék középső szakaszán fekvő államokban a meteorológiai szolgálat szerint a 90-es évek közepe óta nem tapasztalt mértékű fagyok köszönthetnek be.

A washingtoni Reagan repülőtéren mínusz 14 fokot mértek, amivel megdőlt az 1896-ban felállított mínusz 13 fokos rekord. Baltimore-ban az 1979-es, mínusz 15 fokos negatív csúcs dőlt meg, mínusz 17 fokkal. Mínusz 17 volt a New York-i Central Parkban is, ahol eddig mínusz 14 fokkal 1950-ben volt a leghidegebb ezen a napon.

A rendkívüli lehűlés miatt Pennsylvania, New York és Connecticut állam számos iskolájában tanítási szünetet rendeltek el. A déli Georgia, Alabama és Florida államból fagyról vagy fagyveszélyre szóló figyelmeztetésről érkeztek jelentések.

Tennessee államban 10 haláleset okozott a rendkívüli lehűlés: négyen közlekedési balesetben, öten kihűlés miatt vesztették életüket, egy ember pedig nem tudott eljutni a dialízis-kezelésére.


MTI/para

Címkék: hidegrekord