MÉSZÁRLÁS: Kilenc halálos áldozata van a vendéglői lövöldözésnek

2015. február 24. - 16:09 | Külföld

Kilencen meghaltak, köztük a támadó is, a kedd délután Uhersky Brod egyik éttermében történt fegyveres támadás során. Milan Chovanec belügyminiszter és Tomáš Tuhý, Csehország rendőrfőnöke már a helyszínen van – írja a Paraméter prágai munkatársa, Bőtös Botond.

MÉSZÁRLÁS: Kilenc halálos áldozata van a vendéglői lövöldözésnek

Nem terrortámadásról van szó, az eddig beérkezett információk alapján tweetelte délután négy órakor kocsijából a helyszínre tartó Chovanec belügyminiszter. Az eddigi meg nem erősített információk szerint egy mentálisan labilis, büntetlen előéletű 62 éves férfi ebédidőben ment be a Družba (Barátság) étterembe, ahol mintegy huszonöt lövést adott le. Friss információ, hogy a támadó két fegyverrel is rendelkezett.

Patrik Kunčar (KDU-ČSL) polgármester nem sokkal 13 óra előtt jelezte először, hogy az étteremben egy ismeretlen férfi ész nélkül lövöldözik. Akkor még csak úgy értesülhettünk, két ember sebesült meg Kunčar szerint a támadó végül maga ellen fordította fegyverét.

Közben kiderült: a lövöldözést megelőzően a támadó betelefonált a Krimi hírek című televíziós műsorba, az ügyeletes szerkesztő azonnal értesítette a rendőrséget, állította a Prima kereskedelmi tévécsatorna szóvivője az idnes.cz-nek.

A Družba belülről

A vérengzés helyszínére szinte azonnal kiérkezett brünni készenléti rendőrség egysége.

Rendőrségi információk szerint a férfi néhány percig túszokat is tartott magával. Pavel Benedikt Stránský a dél-morva megyei rendőrfőnök parancsnoka ugyanakkor az egység kiérkezése után néhány perccel már azt jelentette: az elkövető semlegesítve, a támadásnak vége.

„Megpróbáltam kicsit közelebb menni, hogy közvetlenül a helyszínen tájékozódjak, de az egész környéket már körbekerítették”, ezt már a közben a helyszínre érkező cseh hírtelevíziónak mondta Kunčar polgármester, elmondása szerint a kiérkező rendőrök parancsnokával sem sikerült kapcsolatba lépnie.

Sokkolt a támadás, amely kilenc emberi életet követelt - nyilatkozta közleményében Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Az esetet rendkívül tragikusnak minősítette, egyben elrendelte, hogy Milan Chovanec személyesen vezesse a helyszínen a rendőri vizsgálatot. Sobotka, aki jelenleg dél-koreai látogatáson tartózkodik, a ČTK hírügynökségnek öszinte részvétét és mély fájdalomát fejezi ki a családoknak és az áldozatok hozzátartozóinak.

"Telefonon felhívtam Chovanec belügyminisztert, megkértem, hogy személyesen felügyelje az eset kivizsgálását. Most a területet és megfelelő időt kell biztosítani a rendőreinknek, hogy az eset összes körülményeit maradéktalanul tisztázhassák", írta Sobotka a cseh hírügynökségnek.

-para-