ISZLÁM ÁLLAM: Bitcoin lehet a fizetőeszközük

2015. február 26. - 08:47 | Külföld

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet valószínűleg a bitcoin nevű digitális valutát használja ahhoz, hogy láthatatlanul bonyolítsa le pénzügyleteit és finanszírozza magát - jelentette csütörtökön a Kyodo hírügynökség diplomáciai forrásokat idézve, amelyek a dzsihadista szervezet elleni, az Egyesült Államok vezette koalícióból szereztek erről tudomást.

ISZLÁM ÁLLAM: Bitcoin lehet a fizetőeszközük

A koalícióban arra gyanakszanak, hogy a szervezet nemcsak a harcosok verbuválására használja az internetet, hanem önmaga finanszírozására is, bitcoin virtuális valuta használatával. Emiatt még nehezebb lesz a szervezetet elvágni a pénzforrásaitól és legyőzni.

Már eddig is élt a gyanú, hogy az Iszlám Állam gyaníthatóan a nyersanyag, az olaj és gáz eladásából finanszírozza magát, de nem volt világos, hogy miként mozgatja a pénzeket. Sokak szerint a dzsihadisták elsősorban készpénzt vagy drágaköveket használtak a kereskedésben, illetve banki átutalásokkal jutottak hozzá a pénzükhöz, de mivel az ilyen pénzmozgások nyomon követhetők, a bitcoin rendszerhez folyamodtak.

A bitcoin csak virtuálisan létező, a szabályozatlan digitális pénz egy fajtája. A virtuális devizával való kereskedelmet sehol sem szabályozzák, egy kormány sem ismerte el ezeket legális fizetőeszközként, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, használatukat szinte lehetetlen nyomon követni.

A bitcoint többnyire hagyományos valutáért vásárolják - általában dollárért, euróért, fontért és yenért - közvetlenül egy másik személytől vagy internetes platformokon, majd ezt követően bekerül egy úgynevezett digitális pénztárcába, és bizonyos termékek, illetve szolgáltatások megvásárlására használják, vagy visszaváltják hagyományos valutává. A bitcoin értéke ezeken a platformokon a kereslet-kínálathoz igazodva változik.

MTI/para

Címkék: bitcoin, iszlám állam