Nyemcov-gyilkosság: Nem találják a gyilkosság szemtanúját

2015. március 1. - 11:06 | Külföld

Anna Durickaja, Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának szemtanúja egyelőre ismeretlen helyen tartózkodik - jelentette ki Hennagyij Breszkalenko, Ukrajna moszkvai konzulja vasárnap az ukrán Szabadság rádiónak nyilatkozva.

Nyemcov-gyilkosság: Nem találják a gyilkosság szemtanúját

A diplomata elmondta, hogy megpróbálta felvenni a kapcsolatot az ukrán állampolgárságú 23 éves modellel, de nem sikerült kiderítenie hollétét. Hozzátette: attól függetlenül, hogy Anna Durickaja gyilkosság tanúja, joga van elhagynia Oroszországot és visszatérnie Ukrajnába. 

Osztap Szemerák ukrán kormánypárti képviselő a rádiónak nyilatkozva közölte, hogy Durickaja rokonai felvették vele a kapcsolatot. Az mondták neki, hogy a fiatal nőt valakik egy lakásban tartják fogva. Állítólag kapcsolatba tudott lépni rokonaival, de nem tudta nekik megmondani, hol van a lakás, ahol tartózkodik. 

Az 55 éves Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust, Vlagyimir Putyin elnök politikájának egyik leghevesebb bírálóját a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon, Moszkva központjában ölték meg szombatra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy töltény eltalálta és kioltotta Nyemcov életét. 

Az ellenzéki vezető évek óta szoros kapcsolatot ápolt Ukrajnával, állítólag arra készült, hogy leleplező bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz hadsereg kelet-ukrajnai jelenlétéről és bűntetteiről.

Szombaton a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon civil kezdeményezésre rögtönzött emlékhelyet állítottak Nyemcovnak fényképeivel. A kijeviek folyamatosan érkeznek virágokkal és mécsesekkel, hogy leróják kegyeletüket. A szervezők emlékeztettek arra, hogy a politikus a 2004-es "narancsos" forradalom, valamint az egy évvel ezelőtti Majdan-tüntetések alatt többször is ott volt a téren, és támogatásáról biztosította a demokráciát, jogállamiságot, európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetőket. A gyászolók közül többen "Putyin megölte a barátomat" feliratú kartonlapot tartottak.

MTI/para