Felborult egy illegális bevándorlókkal teli hajó a Földközi-tengeren, halottak

2015. március 4. - 11:40 | Külföld

Felborult egy illegális bevándorlókkal teli hajó a Földközi-tengeren, a Tunézia és Szicília közötti tengerszorosban, tíz menekült meghalt.

A helyszínre siető olasz hadihajók mintegy ötszáz túlélőt mentettek ki a tengerből, akiket a szicíliai kikötők felé szállítanak.

Velük együtt kedd délutántól szerda reggelig az olasz hatóságok közel ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Szicíliai-csatornában.

Az illegális bevándorlókat szállító hajók a Szicília szigetével szemben levő líbiai és a tunéziai partokról indultak el Olaszország felé.

Az olasz parti őrség első adatai szerint a menekültek Szíriából, a palesztin területekről és Afrika középső térségéből származnak.

A kimentettek között harminc gyerek és ötven nő volt, közöttük gyermeküket váró édesanyák is.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint január-februárban mintegy 8 ezer illegális bevándorló érkezett a dél-olaszországi partokra, ami 42 százalékkal több, mint a tavalyi év első két hónapjában. Jelenleg Olaszországban több mint 67 ezer illegális bevándorló tartózkodik 1600-nál több menekülttáborban. A legtöbb illegális bevándorlót a szicíliai táborok fogadják be, de hasonló táborok működnek a déli Puglia tartományban, a közép-olaszországi Lazióban és az északi Lombardiában is. Lampedusa szigetén az ide érkező bevándorlók csak ideiglenesen tartózkodnak, és tovább szállítják őket. A lampedusai tábort 2013 októberében megszüntették a sziget partjainál történt tragédiát követően, amelyben 366 eritreai menekült fulladt a tengerbe.

(MTI)