A Microsoft milliárdos társalapítója kutatta fel egy híres japán csatahajó roncsát

Megtalálta egy híres japán csatahajó, a II. világháború legnagyobb tengeri ütközetében elsüllyedt Muszasi roncsát a Sibuyan-tenger mélyén Paul Allen amerikai milliárdos.

A Microsoft milliárdos társalapítója kutatta fel egy híres japán csatahajó roncsát

A Microsoft szoftvergyártó óriáscég társalapítója nyolc éve kutatott az amerikai haditengerészet által a Fülöp-szigeteki vizeken elsüllyesztett hajó, minden idők egyik legnagyobb és legmodernebb csatahajója után a kutatóhajóként is szolgáló szuperjachtja, a M/Y Octopus fedélzetéről. 

A roncsra a hét végén bukkantak rá az Octo ROV nevű távirányítású szonda segítségével, 1000 méter mélyen a tengerfenéken - jelentette be szerdán közleményben a milliárdos kommunikációs ügynöksége, az Edelman. Paul Allen fotókat és egy egyperces videót is feltett az internetre a leletről, ezeken jól látszik egyebek közt a japán császári címer a hajó orrán.

A milliárdos mérnöki csodának nevezte a maga korában elsüllyeszthetetlennek tartott csatahajót, amely 1942-es építése idején a legnagyobb és legkorszerűbb volt a világon. Mint hozzátette, szíve mélyén maga is mérnök, ezért igen nagyra értékeli a technológiát és azt az erőfeszítést, amelyet a megépítésére tettek.

A 263 méter hosszú, teljes terhelésnél 73 ezer tonnás páncélozott csatahajót kilenc 460 milliméteres ágyúval szerelték fel, ezáltal nagyobb tűzerejű volt, mint addig bármely más, hagyományos ágyúval ellátott hadihajó. 1944. október 29-én, a leytei csata tetőpontján süllyedt el 2399 emberrel a fedélzetén, miután 400 amerikai vadászbombázó nyitott rá össztüzet. A legénység 1023 tagja veszett a hullámsírba.

Allen közölte, hogy hadisírként tekint a hajóroncsra és környékére, és együtt akar működni a japán kormánnyal abban, hogy a helyszínt méltó, a japán hagyományokkal összhangban álló tisztelet övezze. 

A filantróp milliárdos megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő találhatta meg a tengeri hadászat történetében oly jelentős szerepet játszó hajót és fejet hajthat "a fedélzetén szolgáló férfiak rendkívüli bátorsága előtt".

Egy szervezet, amely veterán japán tengerészgyalogosok segítésével és haditengerészeti kutatásokkal foglalkozik, közölte, hogy megemlékezést tartanak a helyszínen, ha megerősítést nyer, hogy a Muszasit találták meg. 

Japán szakértők közölték, alig várják, hogy tanulmányozhassák a roncsról készült felvételeket és azok alapján eldönthessék, valóban a legendás japán hadihajóról van-e szó. 

A hirosimai tengerészeti múzeum igazgatója, Todaka Kazusige szerint a felvételek első ránézésre igazolni látszanak, hogy a Muszasi roncsát találták meg. A szakember szerint a felfedezés "drámai értelmet" nyer azáltal, hogy az közvetlenül a világháború befejezésének 70. évfordulója előtt történt; sokakat elgondolkodtathat a háborúk értelméről. 

A Fülöp-szigetek közlekedési minisztériumában történelminek nevezték és a Titanic megtalálásához hasonlították a felfedezést.

A leytei csata, amelyben az amerikai haditengerészet ausztrál hadihajókkal együtt legyőzte a japánokat, a második világháború legnagyobb tengeri ütközetének számít. A csatában megsérült a Muszasi testvérhajója, a Jamato is, amelyet fél évvel később, útban Okinava felé süllyesztett el az amerikai haditengerészet.

A Jamato-osztályú Muszasi volt az utolsó hadihajó, amelyet a japán császári hadsereg számára építettek a nagaszaki Mitsubishi Heavy hajógyárban. A világháború alatt épült három legnagyobb japán hadihajó roncsai közül eddig csak a Jamatóét találták meg, a Muszasié és a Sinanóé eddig eltűntnek számított. 

A 62 éves Paul Allen, aki 17,5 milliárd dollárra becsült vagyonával az 51. a világ leggazdagabb embereinek Forbes-listáján, 1975-ben, Bill Gatesszel alapította a Microsoft informatikai óriáscéget.

MTI/para