Közel ezer emberjogi aktivistát vettek őrizetbe tavaly Kínában

2015. március 16. - 09:12 | Külföld

Közel ezer jogvédőt és aktivistát vettek őrizetbe a kínai hatóságok a tavalyi év folyamán, ami jóval magasabb a korábbi évek adatainál - közölte hétfőn egy civil szervezet.

A Chinese Human Rights Defenders (kínai emberijog-védők) nevű szervezet jelentése szerint 955 olyan aktivistát vettek őrizetbe 2014-ben az országban, akik az emberi jogokért álltak ki. Ez közel annyi, mint az előző két év alatt őrizetbe vettek száma.

A csoport jelentésében egyúttal azzal vádolta Hszi Csin-ping elnököt, hogy hivatalba lépése óta rosszabbodott az emberi jogi helyzet Kínában, és a hatóságok az 1989-es Tienanmen téri eseményeket követő fellépésük óta nem látott mértékben zaklatják a jogvédőket.

"Mióta Hszi hatalomra lépett, a hatóságok könyörtelen támadást intéztek az alapvető szabadságjogok ellen, hogy még szorosabb korlátozás alá vonják a civil társadalom gyorsan szűkülő terét (...) Az 1990-es évek közepe, a Tienanmen téri vérengzés utóhatásai óta nem látott számban zártak be, helyeztek házi őrizetbe, hallgattattak el vagy kényszerítettek gyakorlatilag száműzetésbe aktivistákat, ügyvédeket és liberális értelmiségieket" - írta a szervezet.

Ezt egyebek mellett az internet cenzúrázásának és a bloggerek és más független hangok elleni fellépés szigorítása kísérte - tette hozzá a jelentés.

Legutóbb Kínát a nemzetközi nőnap alkalmából érték nemzetközi bírálatok aktivisták elleni fellépése miatt. Akkor a hatóságok öt nőjogi aktivistát vettek őrizetbe rendzavarás miatt, amiért azok a nemi erőszak ellen folytattak kampányt.

MTI/para

Címkék: emberi jogok