Felakasztottak 12 embert

2015. március 17. - 09:09 | Külföld

Felakasztottak tizenkét halálra ítélt férfit kedden Pakisztánban. Decemberben még moratórium volt érvényben a halálbüntetésekre, amelyet a pesavari tálib terrorakció után töröltek el.

Tizenkét halálra ítélt rabot akasztottak fel kedden Pakisztánban. A belügyminisztérium szóvivője azt mondta róluk, hogy nem csupán terroristák voltak, néhányan közülük gyilkosságot vagy más "szégyenletes bűnt" követtek el.

Pakisztán kormánya 2008-ban ugyan moratóriumot vezetett be a halálbüntetésekre, de a kormányfő Pakisztán történetének legvéresebb terrorcselekményét, a pesavari katonai iskola elleni tavaly decemberi, 153 halálos áldozatot szedő tálib támadást követően a moratórium feloldásáról döntött.

Azóta 27 embert akasztottak fel Pakisztánban, többségében tálib felkelőket. És jelenleg még több mint 8 ezer elítélt van halálsoron Pakisztánban.

Nemzetközi jogvédő szervezetek bírálták a moratórium teljes eltörléséről szóló döntést, mert szakértők úgy vélik, a pakisztáni ítéletek megbízhatatlanok: az elavult igazságszolgáltatási rendszer rosszul működik, a vallomásokat sokszor kínzással csikarják ki a gyanúsítottakból és a rendőrök szinte semmilyen nyomozási képzést nem kapnak.

(MTI)

Címkék: akasztás