Ukrán válság - Svéd hírszerzés: az orosz diplomaták egyharmada kém

2015. március 18. - 20:00 | Külföld

A Svédországban állomásozó orosz diplomaták egyharmada kém lehet a svéd titkosszolgálat szerdai tájékoztatása szerint.

"Az orosz nagykövetség diplomáciai személyzetének nagyjából harmada nem igazi diplomata, hanem a titkosszolgálatok ügynöke" - mondta sajtótájékoztatóján Wilhelm Unge, a svéd titkosszolgálat (SAPO) vezető elemzője. "Ez egy állandó arány, amely nem változott az évek során" - tette hozzá.

Unge beszámolója szerint az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SZVR), a katonai titkosszolgálat (GRU) és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is jelen van Svédországban.

A tisztségviselő szerint a mai kémek rendkívül jó kiképzésben részesültek, gyakran fiatalabbak, mint a szovjet érában voltak, emellett motiváltak és elszántak.

Unge azt mondta, hogy az orosz kémek tevékenysége a skandináv ország elleni "katonai művelet" előkészítését szolgálhatja. Az orosz titkosszolgálatokat emellett a fejlett katonai és civil technológiák is érdekelhetik, amelyekben "Svédország az élen jár" - tette hozzá.

A SAPO éves jelentésében, amelyben az orosz kémeket nevezték a legnagyobb titkosszolgálati fenyegetésnek, azt írták, hogy az ukrajnai válság több mint egy évvel ezelőtti kirobbanása óta fokozott titkosszolgálati tevékenységet észleltek Oroszország részéről.

Néhány hónappal ezelőtt egy rejtélyes tengeralattjárót észleltek Svédország partjai közelében, amely megsértette az állam felségvizeit. A stockholmi sajtó szerint az oroszok titkosszolgálati akciót hajthattak végre.

Svédország már korábban bejelentette, hogy megemeli katonai kiadásait, egyebek közt akár hetven új harci repülőt is vesz és új tengeralattjárókat vásárol. A semleges skandináv állam az utóbbi években már egyébként is közeledett a NATO-hoz, bár jelenlegi kormánya kizárta, hogy Stockholm kezdeményezze felvételét a katonai szövetségbe.

MTI/para