Az olasz állam kártérítést fizetett egy rabnak az embertelen börtönkörülményekért

2015. március 24. - 14:57 | Külföld

Anyagi kártérítésben és büntetéscsökkentésben is részesült kedden a firenzei Sollicciano börtön egyik rabja, aki a fogva tartás körülményei miatt indított pert az olasz állammal szemben és megnyerte azt.

A 44 éves férfit 2011-ben ítélték el kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért. 880 napot töltött egy tizenkét négyzetméteres zárkában két társával közösen. A bútorok miatt még a minimálisan előírt fejenkénti 4 négyzetméternyi hely sem volt számára biztosított. A cellában nem volt meleg víz, a falak és matracok penészesek voltak, a rabok nem töltöttek elegendő időt levegőn. A Firenze legnagyobb és legmodernebb börtönének számító, 400 férőhelyes Solliccianóban a fogva tartottak száma meghaladja a férőhelyek kétszeresét.

Az olasz bíróság 3840 euró kártérítést ítélt a férfinak és 40 nap büntetéscsökkentést. Utóbbinak köszönhetően a férfi már elhagyhatta a börtönt.

Az olasz bíróság a döntéséhez az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy 2013-as ítéletét, az úgynevezett Torreggiani-ítéletet vette alapul, amely 7 olasz rabnak összesen 100 ezer euró (több mint 30 millió forint) kártérítést ítélt az olasz büntetés-végrehajtási intézetekben elszenvedett embertelen körülmények miatt. A strasbourgi bíróság felszólította Olaszországot, hogy javítson a fogva tartási körülményeken. A Matteo Renzi vezette olasz kormány ezt követően csökkentette a rabok létszámát, amely idén február végén több mint 53 ezer volt a két évvel ezelőtti több mint 62 ezer főhöz képest. Az olasz börtönök férőhely-kihasználtsága így is meghaladja a száz százalékot.

Maria Grazie Giampicciolo a firenzei börtön igazgatója elmondta, hogy a zárkákban továbbra sincsen meleg víz, de a rabok a korábbinál több időt tölthetnek cellájukon kívül.

(MTI)