Leminősítette Ukrajnát a Moody's, biztosra veszi a törlesztési államcsődöt

2015. március 25. - 08:31 | Külföld

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államkötvény-besorolását a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a szuverén ukrán eurókötvény-kötelezettségek tervezett átalakítása során a külföldi magánszektorbeli befektetők valószínűleg jelentős veszteségeket szenvednek.

A hitelminősítő szerint jóllehet csak most kezdődnek a tárgyalások az átstrukturálás mikéntjének részleteiről, gyakorlatilag azonban 100 százalék az esélye annak, hogy az átrendezés értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció - distressed exchange - formáját ölti majd, ami hitelminősítési szempontból az államadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felel meg.

A Moody's ennek alapján kedd éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Caa3"-ról "Ca"-ra rontotta Ukrajna szuverén adósosztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ukrajna "Ca" besorolása a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában, és törlesztési csőd jelentős kockázatára figyelmezteti a befektetőket.

A Moody's besorolási módszertanában ennél már csak egy rosszabb osztályzat van, a "C", amely a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi.

Az ukrán államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja, és ezt érvényesítik is az ukrajnai államadós-besorolásokban.

A Fitch Ratings a minap Londonban bejelentette, hogy az addigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.

A Fitch a lépéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a "CC" osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik "valamilyen formájú" törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.

A Standard & Poor's nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, "CCC-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra, szintén azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.

Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési kockázatra kínált fedezeti ügyletek (CDS) középárfolyama a keddi londoni zárásban hatalmas, 365 pontos napi emelkedéssel 4900 bázispont felett mozgott az irányadó ötéves lejáratra.

Ez az önálló ukrán államiság kezdete óta mért eddigi rekord CDS-díjszabás.

Más európai szuverén adósok CDS-kontraktusai meg sem közelítik ezt az árfolyamot. A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-árfolyama kedd este 1870 bázispont körül zárt a londoni kereskedésben.

Az ukrán CDS-tranzakciók jelenlegi árazása alapján egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre 4,9 millió dollárt meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon; ez egy napon belül 365 ezer dolláros drágulás.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Ukrajna jelenlegi CDS-árfolyama 91,5 százalékos halmozott csődkockázatot jelez ötéves távlatban.

Az ukrán törlesztési államcsőd kockázatának megítélése meredeken romlott az idei első negyedévben. Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama a tavalyi utolsó kereskedési nap zárásában 2578 bázispont volt, vagyis azóta több mint 2300 bázisponttal emelkedett.

(MTI)