Az olasz ügyészség szerint az emberkereskedelem az Iszlám Államot finanszírozza

2015. március 26. - 19:34 | Külföld

Nemzetközi körözést adott ki a szicíliai szervezett bűnözés elleni ügyészség egy etiópiai, egy szudáni és egy eritreai férfival szemben, akiket az Észak-Afrika és Olaszország közötti emberkereskedelem irányítóinak tartanak. A bevándorlók által fizetett összeg az Iszlám Államot (IÁ) finanszírozná.

A palermói maffiaellenes ügyészség szerint szoros kapcsolat létezik az emberkereskedelmet mozgató bűnszervezetek és az Iszlám Állam fegyveresei között.

A szicíliai napilapok csütörtöki beszámolói szerint a hatósági vizsgálat február közepén indult el, amikor a líbiai partoknál az olasz parti őrség egyik hajója segítséget nyújtott egy illegális bevándorlókat szállító hajónak. Miután az olasz hajó fedélzetre vette a bevándorlókat, egy fegyveresekkel teli motorcsónak közelítette meg az olasz parti őrség hajóját. A bevándorlókat eredetileg szállító hajó visszaszolgáltatását követelték az olaszoktól azzal fenyegetve, hogy tüzet nyitnak az olasz parti őrség embereire. Az olaszok a bevándorlók épségét tartva szem előtt ellenkezés nélkül visszaadták a hajót.

A palermói ügyészség ezt követően lehallgatás alá helyezte a Szicíliában élő - már korábban is az olasz hatóságok figyelmének középpontjában álló - líbiaiak és más afrikai állampolgárok telefonjait. A beszélgetésekből kiderült, hogy az olasz partok felé majdnem kizárólag Líbiából induló emberkereskedelmet irányító szervezetek szoros kapcsolatot ápolnak a líbiai fegyveres csoportokkal, valamint rajtuk keresztül az IÁ dzsihadista fegyvereseivel is.

Az olasz hatóságok által nemzetközileg körözött etiópiai, szudáni és eritreai férfit az emberkereskedelem vezetőiként azonosították.

Az Iszlám Állam állhat az utóbbi évben megerősödött bevándorlási hullám mögött is: a dzsihadista fegyveresek szándékosan kényszerítenek migrációra ezreket, hogy a menekülők által fizetett összegekkel finanszírozzák tevékenységüket.

Az olasz hatóságok számítása szerint az emberkereskedők minden egyes, több száz emberrel telezsúfolt hajóval egymillió eurót (mintegy 300 millió forintot) keresnek. Az olasz partok felé tartó illegális bevándorlóknak előre ki kell fizetniük az átkelésért kért összeget attól függetlenül, hogy épségben célba érnek-e vagy sem.

(MTI)