Brit választások - EU-népszavazást ígér Cameron, ha hatalmon marad - ellenfele meg az ellenkezőjét

2015. március 27. - 10:01 | Külföld

David Cameron brit miniszterelnök megerősítette, hogy ha hivatalban maradhat a május 7-ei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában két éven belül népszavazást tartanak az EU-tagságról. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője - a konzervatív párti kormányfő első számú kihívója - ugyanakkor kijelentette, hogy ha ő alakíthat kormányt májusban, aligha lesz brit EU-referendum, mert valószínűtlen, hogy erre szükség lenne.

Brit választások - EU-népszavazást ígér Cameron, ha hatalmon marad - ellenfele meg az ellenkezőjét

A két vezető politikus csütörtök este a választások előtti első televíziós megmérettetésen vett részt. A műsorban, amelyet a Sky News brit hírtelevízió és a Channel 4 kereskedelmi tévétársaság közösen rendezett, Cameron és Miliband nem egyszerre, hanem egymás után válaszolt a riporterek, illetve a közönség kérdéseire, és egymással közvetlenül nem vitázott.

Cameron a másfélórás műsorban kijelentette, hogy ha Nagy-Britannia EU-tagsága nem szolgálja a brit érdekeket, akkor ő nem fog a brit uniós tagság fenntartása mellett érvelni a pártja által erről legkésőbb 2017 végére tervezett népszavazás kampányában.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ő elsősorban az Európai Unió megreformálását szeretné elérni. Az EU "bizonyos mértékig" jelenlegi formájában is hasznos Nagy-Britannia számára, például a kereskedelemben, de összességében "nem működik megfelelően" - tette hozzá.

Cameron szerint ezért van szükség arra, hogy London újratárgyalja viszonyrendszerét Brüsszellel. Saját pártja késedelem nélküli referendumot követelő EU-szkeptikus jobbszárnyának üzenve hozzátette: az azonnali népszavazást szorgalmazók hamis választási lehetőséget kínálnak, mert "az igazi kérdés úgy szól, hogy maradjunk-e a megreformált (EU-ban), vagy távozzunk" abban az esetben, ha a London által igényelt uniós reformokat nem sikerül elérni.

Cameron elismerte, hogy kormányának az előző választások óta eltelt öt évben nem sikerült elérnie az EU-társállamokból érkező bevándorlók számának csökkenését, de ezt azzal indokolta, hogy a brit gazdaság több munkahelyet teremtett, mint a többi EU-gazdaság együtt.

Felsorolta ugyanakkor a Konzervatív Párt által tervezett szigorításokat, amelyek véleménye szerint feltartóztatják majd a bevándorlási hullámot. Ezek között kiemelte, hogy a jövőben a többi EU-tagországból érkezők nem folyamodhatnak Nagy-Britanniában azonnal munkanélküli ellátásért, és ha érkezésük után fél évvel sem sikerül elhelyezkedniük, vissza kell térniük abba az országba, ahonnan jöttek.

Azoknak pedig, akik találnak állást Nagy-Britanniában, négy évig folyamatos munkaviszonyban kell majd állniuk, és fizetniük kell a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, mielőtt hozzáférnének a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Mindemellett a külföldi EU-munkavállalók a jövőben nem vehetnek fel családi pótlékot, ha gyermekeik nem élnek velük folyamatosan Nagy-Britanniában - hangsúlyozta a brit kormányfő.

Cameron szerint az Európai Unióval "általánosságban az a baj, hogy túlságosan állam szeretne lenni, és ehhez túl sok hatalmat akar".

Ezt kell megváltoztatni, és e törekvés eredményeinek ismeretében kell majd megkérdezni a brit választókat, hogy az Európai Unión belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat - tette hozzá a brit miniszterelnök.

Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor kijelentette, hogy ha ő alakíthat kormányt a május 7-ei parlamenti választások után, aligha lesz népszavazás Nagy-Britanniában az EU-tagságról.

Felidézte már korábban megfogalmazott álláspontját, amely szerint akkor kell népszavazást tartani a brit EU-tagság sorsáról, ha a jelenleginél is több kormányzati döntéshozatali jogkört kellene átadni Brüsszelnek. Miliband szerint azonban ez valószínűtlen, így az EU-referendum kiírása sem valószínű, ha a Munkáspárt májusban kormányra kerül.

Kijelentette: ő nem akar kilépni az EU-ból, így nem látja értelmét annak, hogy a népszavazás kiírásával elindítson egy évekig tartó vitát olyasmiről, amit nem szeretne.

Ed Miliband szerint katasztrófával érne fel Nagy-Britannia számára a kilépés az Európai Unióból.

MTI/para