LÉGIKATASZTRÓFA: A másodpilóta titkolhatta betegségét - összetépte a betegállományáról szóló dokumentumot

2015. március 27. - 14:05 | Külföld

A lezuhant Germanwings-gép másodpilótájának lakóhelyén lefoglalt anyagok alapján feltételezhető, hogy a férfi beteg volt, és ezt titkolta munkaadója és kollegái előtt - közölte pénteken a düsseldorfi ügyészség. A hatóság szerint Andreas Lubitznak a katasztrófa napján betegállományban kellett volna lennie.

LÉGIKATASZTRÓFA: A másodpilóta titkolhatta betegségét - összetépte a betegállományáról szóló dokumentumot

A közlemény szerint a csütörtökön végrehajtott házkutatások során nem találtak búcsúlevelet vagy más dokumentumot, amelyben a másodpilóta jelezte volna, hogy a kedden Franciaországban történt katasztrófa előidézésére készül. A Daily Mail információi szerint a férfi laptopján azonban találtak egy üzenetet, amit a volt barátnőjének írt, így az sem zárható ki, hogy szerelmi bánat vezethetett a katasztrófához.

Ugyanakkor találtak a másodpilóta egészségi állapotára vonatkozó dokumentumokat, amelyek arra utalnak, hogy beteg volt és orvosi kezelés alatt állt.

A lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a keddi napra is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy a másodpilóta titkolta betegségét - közölte az ügyészség.

Lelki betegségre utaló információkat tártak fel a lezuhant Germanwings-járat másodpilótájának düsseldorfi lakásában tartott házkutatáson is – írja a Spiegel Online. A házkutatásokra azért volt szükség, mert a francia hatóságok feltételezése szerint a másodpilóta szándékosan vezette katasztrófába a gépet.

A német Bild cikke szerint a Germanwings barcelonai járatának a kapitánya baltával próbálta meg betörni az ajtót, miután kollégája nem engedte vissza a kabinba. Patrick Sondenheime sajnos nem tudta megakadályozni a katasztrófát. A Germanwings légitársaság tájékoztatás szerint a balta része a fedélzeti mentőfelszereléseknek.


MTI/Blikk/para