A komcsik szerint egykor a Monarchia katonái, ma az amerikaiak nyomják el a cseheket

2015. március 29. - 18:29 | Külföld

Demonstrációt tartottak Prágában szombaton a Csehországon áthaladó amerikai konvoj ellenzői és támogatói a Vencel-téren. Kölcsönösen sértegették egymást, végül a rendőrségnek kellett beavatkoznia a több száz fős tömegben.

"NATO, szégyen!" - ez volt a legnépszerűbb jelszó a tömegben, de több amerika-ellenes transzparenst is feltartottak: "Állítsuk meg az amerikai konvojt!", "Nem akarunk amerikai védelmet!". Az ellentüntetést a Cseh Kommunista Párt prágai csoportja, a szélsőjobboldali A Közvetlen Demokráciáért Mozgalom és az Állítsuk meg az Egyház Kárpótlásását kezdeményezések szervezték. Több ellentüntető, akinek az amerikai katonák jelenléte problémát okozott, orosz zászlóval a kezében vonult fel.

Mindeközben az USA-barát demonstrálók is szép számban összegyűltek Prága főterén, többen a NATO-, az Egyesült Államok vagy Ukrajna zászlaját tartották. Pofon nem csattant el, de miután többen meglehetősen indulatosan egymásnak estek szóban a rendőrség jobbnak látta teljesen szétválasztani a két tömeget. A konvoj támogatói végül átvonultak a közeli Béke-térre. Több száz ember előtt beszédet mondott Karel Schwarzenberg, a TOP09 elnöke és Jana Černochová, Prága 2. kerületének polgármestere.

Határozottabb és következetesebb álláspontot képviseljen a jelenlegi Sobotka-kormány, ami Csehország szövetségi politikáját illeti - ez volt annak a felszólító üzenetnek a lényege, amelyet az Amerika-barát demonstrálók közvelkiálltással fogadtak el a beszédek végén. "Szeretnénk az amerikai katonákat szívélyesen üdvözölni a Cseh Köztársaság területén, kifejezni szolidaritásunkat a NATO szövetséges tagállamainak katonaságával, amely a mi országunk biztonságát is garantálja" - kezdődik a Bohumil Doležal által megfogalmazott szöveg, amelyet egyébként az interneten is megtalálnak.

A Cseh Kommunista Párt mindeközben közleményt adott ki, amelyben támogatta a Vencel-téri tiltakozó akciót. A Közép-Európán átvonuó amerikai katonai konvojt "erődemonstrációnak és az Orosz Föderációra gyakorolt nyomásnak" tartja. A cseh kommunisták szerint ez kiválthatja az orosz fél válaszreakcióját is, amely hosszú évekre megnehezítheti a két ország közötti kapcsolatokat. A tiltakozók gyűlésén Vojtěch Filip, a kommunisták vezére mondott beszédet. A kommunista politikus szerint a dragonyosok menetét a csehek már átélhették az Osztrák-Magyar Monarchia idején is, hogy nyomást gyakoroljanak a cseh evangélikusokra, térjenek át a katolikus hitre. "A mostani amerikai nyomásgyakorlás az engedetlen cseh régiók megzabolázását szolgálja", tette hozzá.

-bb-