Görög adósság: Athén ki tudja fizetni áprilisi törlesztőrészleteit

2015. április 3. - 15:03 | Külföld

Cáfolta a Görögország küszöbön álló fizetésképtelenségéről szóló híreszteléseket Dmitrisz Mardasz pénzügyminiszter-helyettes, leszögezve, hogy Athén ki tudja fizetni áprilisi törlesztőrészleteit.

A Skai TV görög televíziós csatornának pénteken adott nyilatkozatában Mardasz kijelentette, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint Görögország képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

"Jelenleg a dolgok jól állnak" - mondta Mardasz, hozzátéve, a pénzügyminisztériumnak az a célja, hogy teljesítse az adósságszolgálatot.

Az utóbbi napokban elhangzott, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok növelték azokat a félelmeket, miszerint Görögország nem lesz képes törleszteni adósságát és már a jövő héten csődbe jut.

Görögországnak 650 millió eurót kell átutalnia külföldi hitelezőinek áprilisban, ebből 450 millió eurót jövő héten csütörtökön a Nemzetközi Valutaalapnak. Emellett 2,4 milliárd euró értékű görög kincstárjegy jár le áprilisban, valamint további 1,7 milliárd eurót kell előteremteni a bérek és nyugdíjak kifizetésére.

A görög államkincstár azonban üres, a nemzetközi hitelezők - az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - nem segítenek addig, amíg megállapodásra nem jutnak az Alekszisz Ciprasz vezette új baloldali kormánnyal a reformokról. Athén azt reméli, hogy a hitelezők jóváhagyják az általa előterjesztett reformcsomagot és így megkapja az EU/IMF-mentőprogramból megmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós hitelrészletet, valamint az Európai Központi Banknak a görög államkötvényekből származó 1,9 milliárd eurós hasznát is.

Az ingatag helyzetben a belügyminiszter szerdán azt sugallta egyik nyilatkozatában, hogy a kormány előnyben részesíti a bérek és nyugdíjak kifizetését az IMF-hitel törlesztésénél. A kormány később tagadta, hogy ez lenne a hivatalos álláspontja.

A csütörtökön névtelenül nyilatkozó euróövezeti tisztségviselők arról számoltak be, hogy a hitelezők és Görögország közötti tárgyalásokon a görög fél jelezte, április 9-én kifut a készpénzből. A hitelezők elutasították azt a görög kérelmet, hogy még a reformokról való megállapodás előtt utaljanak pénzt. A görög pénzügyminiszter később közleményben tagadta, hogy ilyesmit mondtak volna a tárgyalásokon.


MTI/para