KENYAI TÚSZDRÁMA: Letartóztattak öt embert a támadással összefüggésben

2015. április 4. - 09:54 | Külföld

A kenyai hatóságok letartóztattak öt embert az afrikai ország egyik egyetemén végrehajtott véres terrorakcióval kapcsolatban péntek este - közölte Joseph Nkaissery kenyai belügyminiszter az NTV televíziós csatornán.

KENYAI TÚSZDRÁMA: Letartóztattak öt embert a támadással összefüggésben

Fegyveresek csütörtökön 148 embert - 142 egyetemi hallgatót, három rendőrt és három katonát - öltek meg a keleti Garissában, a sebesültek száma eléri a nyolcvanat, sokak állapota válságos. A biztonsági erők végeztek négy támadóval.

A túszejtő akciót az al-Shabaab nevű szomáliai iszlamista milícia vállalta magára, amelynek ez volt az eddigi legvéresebb támadása.

Néhány túlélő azt közölte, hogy a szélsőséges csoport részletesen eltervezhette a rajtaütést. Erre mutat az is, hogy a támadók az épület lerohanása után célirányosan abba a helyiségbe mentek, ahol a keresztény diákok szoktak imádkozni reggelenként. "Megfigyelték a területet. Tudtak mindent" - mondta a 21 éves Helen Titus, akit a csuklóján talált el egy golyó. A fiatal lány úgy élte túl a tömegmészárlást, hogy összekente az arcát és a haját a csoporttársai vérével és órákon keresztül mozdulatlanul feküdt a földön, halottnak tettetve magát.

A kenyai média eközben arról számolt be, hogy a titkosszolgálatok korábban figyelmeztették a felsőoktatási intézményeket, hogy terrortámadás várható egy egyetem ellen. A helyi lakosság ezért nem érti, hogy miért nem léptettek életbe fokozott biztonsági óvintézkedéseket és miért csak két biztonsági őr teljesített szolgálatot a garissai egyetemen.

A szomszédos Uganda hatóságai szerint Kenya után ott is hasonló terrorcselekményt terveznek. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szervezet több mint négyszáz embert ölt meg Kenyában 2013 óta. Az év szeptemberében egy nairobi bevásárlóközpontban hajtottak végre túszejtő akciót, amelyben végül 67-en lelték halálukat.

Kenyában a csütörtöki volt a legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadás azóta, hogy 1998-ban az al-Kaida felrobbantotta az Egyesült Államok nairobi nagykövetségét. Abban a merényletben több mint kétszázan haltak meg.

MTI/para