LÉGIKATASZTRÓFA: Szabályosan jártak el, amikor kiadták Lubitznak a pilótaengedélyt

2015. április 9. - 14:51 | Külföld

A szabályoknak megfelelően jártak el, amikor 2010-ben kiadták a pilótaengedélyt a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép másodpilótájának, aki a feltételezések szerint szándékosan vezethette hegyoldalnak az utasszállítót március végén - jelentette be kedden a német szövetségi légügyi hivatal (LBA).

LÉGIKATASZTRÓFA: Szabályosan jártak el, amikor kiadták Lubitznak a pilótaengedélyt

A Lufthansa német légitársaság, a Germanwings anyavállalata szerint Andreas Lubitz 2009-ben, a pilótaképzés során beszámolt róla, hogy korábban súlyos depresszióban szenvedett. Az LBA viszont az előző hétvégén azt közölte, hogy nem volt tudomása a másodpilóta betegségéről.

A vállalat közlése szerint a 2013 előtt hatályban lévő szabályok szerint nem volt kötelező tájékoztatniuk a szövetségi légügyi hivatalt Lubitz depressziójáról.

Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke csütörtökön találkozott Jörg Mendellel, az LBA vezetőjével. "Arra az eredményre jutottunk, hogy a pilótaengedély kiadásánál a szabályzatnak megfelelően jártak el" - közölte a szövetségi légügyi hivatal a tanácskozás után.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést.

A düsseldorfi ügyészség a másodpilóta lefoglalt táblagépének vizsgálata alapján megállapította, hogy Lubitz az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban, és legalább egyszer a pilótafülkék ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett.

(MTI)