Felborult egy illegális bevándorlókat szállító csónak – kilencen megfulladtak

2015. április 13. - 12:09 | Külföld

Mintegy 3 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget az elmúlt hétvégén az olasz hatóságok a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Líbia partjainál hétfő reggel egy hajó felborult: kilenc ember a tengerbe fulladt.

A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbiától 80 mérföldnyire borult a tengerbe. Az olasz parti őrségnek a helyszínre siető egységei 144 embert vettek fedélzetre, de 9 bevándorló már előzőleg életet veszítette. A túlélőket Szicíliába szállítják.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint péntek és vasárnap között a Szicíliai-csatornában mintegy 3 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget az olasz parti őrség egységei. Huszonkét, illegális bevándorlókat szállító hajónak kellett a segítségére sietniük. A mentésben az olasz haditengerészet hajói mellett több más nemzetiségű teherszállító hajó is részt vett, valamint a Földközi-tengernek ezt a szakaszát felügyelő európai misszió, a Triton egyik izlandi egysége is.

A bevándorlókat szállító hajók mindegyike Líbiából indult el. A bevándorlók többsége eritreai, etiópiai, szomáliai és szíriai. Az OIM adatai szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.

(MTI)