A Gazprom megfenyegette Európát

2015. április 13. - 19:59 | Külföld

Az orosz gázipari cég óva intette az EU-t attól, hogy akadályozza az Ukrajna kiiktatását célzó orosz tervek megvalósítását, vagyis a Török Áramlat megépítését.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője egy berlini konferencián a gázszállítások leállításával fenyegette meg az Ukrajnát elkerülő Déli és a Török Áramlat gázvezetékek ellenzőit. Úgy fogalmazott, hogy a Déli Áramlat blokkolásával az uniónak csak az volt a célja, hogy "fenntartsa az ukrajnai tranzitot".

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 1-jén ankarai látogatásán jelentette be, hogy leállították a Déli Áramlat projektet, és ahelyett egy másik gázvezetéket építenek Oroszország és Törökország között, írja az MTI.

Miller kijelentette: nagyon komoly hibát követ el az, aki a Török Áramlat megépítésének akadályozására gondol. Leszögezte, hogy az orosz földgázt más piacokon is eladhatják, és a gázvezeték építését akár szüneteltethetik is.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszország nem hosszabbítja meg a tranzitszerződést Ukrajnával 2019 után.

„Jelenleg minden erőfeszítés arra irányul, hogy megépítsük a Törökország és Görögország határáig vezető gázvezetékrendszert, és ezen az útvonalon továbbítsuk a gázt a délkelet- és közép-európai fogyasztóknak” - tette hozzá a miniszter. Oroszország biztosítja az Európai Unió gázszükségletének egyharmadát, bár az unió igyekszik diverzifikálni az energiahordozók beszerzését, hogy csökkentse a függőséget az orosz féltől.

Miller ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a gázvezeték építését az Európai Unió határán fejezik be, onnantól kezdve az Európai Unió tagállamainak kell gondoskodniuk a megfelelő szállítási útvonal kiépítéséről. Megjegyezte, ha időben biztosítani akarják, hogy 2019 végére elkészüljenek a vezetékek, "már ma el kell kezdeni az építési munkálatokat, de ennek még nyoma sincs".

A Gazprom vezetője közölte azt is, hogy garanciákra van szükségük a jövőbeni orosz gázvásárlásokat illetően az uniótól. A Gazprom tavaly 444 milliárd köbméter földgázt hozott a földfelszínre, és kitermelését képes évi szinten 617 milliárd köbméterre emelni. A Gazprom viseli teljes mértékben az új termelési kapacitások megteremtésének kockázatát, miközben még nem kapott ígéretet sem arra az EU-tól, hogy az orosz gázszállításokra támaszkodik - mondta Alekszej Miller, arra figyelmeztetve, hogy Ázsiában is el tudják adni az orosz földgázt.

(MTI)

Címkék: gazprom