UNICEF: Nigériában 800 ezer gyermek menekült el a Boko Haram elől

2015. április 14. - 10:01 | Külföld

Nigériában 800 ezer gyermek menekült el a Boko Haram iszlamista szervezet kegyetlenkedései, valamint a terrorcsoport és a biztonsági erők összecsapásai elől - derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) hétfőn közzétett jelentéséből.

UNICEF: Nigériában 800 ezer gyermek menekült el a Boko Haram elől

Az UNICEF beszámolójában hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy évben 1,2 millióra nőtt a nigériai belső menekültek száma. A világszervezet egy évvel azután tette közzé jelentését, hogy a szélsőségesek a Borno szövetségi állambeli Chibok település bentlakásos iskolájából tavaly április 14-én 276 diáklányt raboltak el. A fiatal lányok közül a Boko Haram továbbra is fogva tart mintegy kétszázat.

A gyermekalap rendkívül aggasztónak találta, hogy Nigériában több ezer gyermek esik áldozatul súlyos jogsértéseknek: fiatalokat gyilkolnak meg, rabolnak el, kislányokat kényszerítenek akaratuk ellenére házasságra, kisfiúkat toboroznak katonának, vagy szélsőséges esetekben arra kényszerítik őket, hogy öngyilkos merénylőként felrobbantsák magukat.

A Nobel-békedíjas Malala Juszafzai is felszólította hétfőn a nigériai vezetőket és a nemzetközi közösséget, tegyenek többet az elrabolt és azóta is fogva tartott diáklányok kiszabadítása érdekében. A túszul ejtett diáklányokhoz intézett nyílt levelében a pakisztáni diáklány úgy vélte, sem a nigériai vezetők, sem a nemzetközi közösség nem tett eleget, hogy a segítségükre siessen. Megígérte, hogy másokkal együtt nyomást gyakorol a kiszabadításuk érdekében.

Az UNICEF jelentésében kiemelte, hogy az afrikai ország északi részén 2012 és 2014 között az iskolákra mért támadásokban legalább 196 tanárt és 314 diákot mészároltak le, s több mint háromszáz iskola teljesen elpusztult vagy súlyosan megrongálódott.

Az ENSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a menekülttáborokba érkező családok a legtöbb esetben teljesen kimerültek, és azonnali segítségre van szükségük. A beszámoló szerzői kitértek arra is, hogy egyre több gyermek és fiatal érkezik egyedül a hasonló létesítmények területére, mert szüleik meghaltak, vagy menekülés közben elválasztották őket tőlük. Csupán az észak-nigériai Borno és Yobe szövetségi államok területén 2400, kísérő nélküli kiskorút regisztrált az UNICEF.

A Boko Haram - amelynek neve helyi nyelven azt jelenti, hogy "az idegen (nyugati) tanítás tilos" - célja iszlám állam létrehozása Nigéria többségükben muzulmánok lakta északi részén. A terrorcsoport az év elején még egy Belgium nagyságú területet uralt az afrikai országban, Nigéria, Niger, Csád, Kamerun és Benin hadserege azonban február elején szárazföldi és légi offenzívát indított a szélsőségesek visszaszorítására.

MTI/para

Címkék: unicef, Boko Haram