Törököt fogott Románia, elmarasztalta az emberi jogi bíróság egy kisebbségi szervezet panasza nyomán

2015. április 21. - 19:58 | Külföld

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért 2008-ban a parlamenten kívüli kisebbségi szervezetek jelöltjeit hátrányosan érintő választási törvényt hozott - tudatta kedden az Agerpres hírügynökség.

Romániát a Török Nemzetiségűek Egyesületének (AET) képviselője, Danis Sabit panaszolta be Strasbourgban, amiért 2008-ban nem indulhatott az AET jelöltjeként a parlamenti választásokon.

Az Európa Tanács bírósági szerve a vizsgálat során megállapította, hogy a voksolás előtt alig hét hónappal olyan választási törvényt hoztak, amely előnyben részesítette a már korábban is parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezeteket, azáltal, hogy a többi hasonló szervezet választási részvételét többletfeltételek teljesítéséhez kötötte.

Az EJEB az eset ismertetésénél kitért arra, hogy a 2004-es választások alkalmával Sabit csaknem 7400 voksot kapott, míg a török kisebbség egy másik szervezetének jelöltje 7700 szavazatot összesítve került be a bukaresti parlamentbe. A román alkotmány minden nemzeti kisebbségeknek biztosít egy kedvezményes feltételek között megszerezhető képviselői mandátumot.

A strasbourgi bíróság megállapította, hogy választási szabályozásával Románia megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 14. cikkelyét, amely a megkülönböztetés tilalmáról rendelkezik, valamint az első kiegészítő jegyzőkönyv harmadik cikkelyét, amely a szabad választásokhoz való jogot garantálja.

Az EJEB szerint Románia elmarasztalása megfelelő erkölcsi elégtétel, így kárpótlást nem ítélt meg.

A 2003 után a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) kivált erdélyi magyar ellenzék is azzal vádolta az RMDSZ politikusait és a többi kisebbségi képviselőt, hogy az általuk kieszközölt választási szabályozással egypártrendszert vezettek be a kisebbségi közösségek szintjén, ellehetetlenítve a közösségen belüli választási versenyt.

A kisebbségi szervezeteket az egyesületi törvény alapján lehet bejegyezni Romániában, ha azonban a választásokon is részt akarnak venni, akkor jelentős mennyiségű (a közösség összlétszámának 15 százaléka vagy 25 ezer) aláírás felmutatásával kell bizonyítaniuk támogatottságukat.

Az új politikai pártok bejegyzéséhez eddig szintén 25 ezer aláírásra volt szükség Romániában, de a megkötést idén februárban az alkotmánybíróság eltörölte.

mti/para