ADÓCSALÁS: Mikóczy Zoltánt lecsukták Magyarországon

2015. április 23. - 14:27 | Külföld

Nagy hal akadt a magyar adóhatóság hálójába, a sokáig sztárolt, magyar csodalóként emlegetett csődör, Overdose gazdáját, Mikóczy Zoltánt bűnszervezetben elkövetett adócsalással gyanúsítják – tudta meg a hvg.hu.

ADÓCSALÁS: Mikóczy Zoltánt lecsukták Magyarországon

Hétfőn egy, a korábbiaktól semmiben sem elütő közleményben adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhatóság, hogy nemrégen cukorral kereskedő bűnszervezetre csaptak le, átfogó akció keretében vállalkozókat, könyvelőket, a bűnszervezetet segítő ügyvédet hallgattak ki gyanúsítottként, és 11 embert előzetes letartóztatásba is helyezett a bíróság.

Az áfacsalási összeg 1,2 milliárd forint. A közleményben szó volt arról, hogy két szlovák állampolgár is előzetesbe került, de semmi továbbit nem árult el az adóhivatal a személyekről.

A hvg.hu derítette ki, hogy az egyik szlovák állampolgár Mikóczy Zoltán. A NAV munkatársai 60 helyszínen tartottak házkutatást a pénzügyőrök, nyomozók. Múlt héten kedden, április 14-én volt az akció, Mikóczyt egy kiskőrösi hotelből vitték el a NAV-osok.

A Magyar Közösség Pártja Nagyszombati Kerületi Tanácsának elnöke, és az MKP Országos Tanácsának tagja, Mikóczy Zoltán egyike a gyanúsítottaknak, ő is előzetes letartóztatásban van. Április 16-án, vagyis két nappal a NAV-os akció után határoztak 11 személy előzetesbe tételéről „bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.” (Egyelőre 30 napig vannak előzetesben a gyanúsítottak, ez a szokásos eljárás, illetve az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig vannak előzetesben.) „A gyanúsított személyek között Mikóczy Zoltán mellett egy másik szlovák állampolgár is érintett.”

Ha bűnösnek találják Mikóczyt és társait, 5-10 év közötti szabadságvesztéssel sújthatják őket.

Mikóczynak nem először gyűlik meg a baja az adóhatósággal. Korábban, a 2010-es évek előtt Romániában voltak zűrös ügyei. Csődbűntett, csalárd csőd, sikkasztás, csalás és okirat-hamisításra fejbujtás miatt emelt vádat 2009 októberében a román ügyészség Mikóczy és társa ellen, Mikóczyt akkor is előzetesben tartották. (A román hatóság gyanúja szerint Mikóczyék egy húsipari cégből akartak kivonni gépsorokat a felszámoló engedélye nélkül.)

Hvg.hu