Bűnösnek vallotta magát, és két év felfüggesztett börtönt kapott a CIA volt igazgatója

2015. április 24. - 09:28 | Külföld

Vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, és kétévi felfüggesztett szabadságvesztést, valamint 100 ezer dolláros pénzbírságot kapott csütörtökön az egyesült államokbeli Charlotte-ban David Petraeus, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója, aki titkos iratokat bocsátott volt szeretője rendelkezésére egy készülő könyvhöz.

Petraeus, aki korábban négycsillagos tábornokként az Irakban és az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnokaként is szolgált, március elején egyezett bele abba, hogy elismerje a vétségét, miszerint engedély nélkül vett magához és tartott magánál titkosított anyagokat.

A vádalku keretében egy évig terjedő szabadságvesztést szabhattak volna ki rá. Az ügyészség kétévi felfüggesztett börtönt és 40 ezer dolláros pénzbüntetést javasolt az ügyben eljáró szövetségi bírónak David Keeslernek, aki azonban súlyosabb bírságot ítélt meg.

A vádalku mentesíti a volt CIA-főnököt a büntetőper alól, amelynek során kiteregették volna viszonyának kínos részleteit is. A megállapodást egyébként abban a városban, Charlotte-ban kötötték meg, ahol Petraeus volt szeretője és életrajzírója, Paula Broadwell tartalékos tiszt él férjével és két gyerekével.

Petraeus a bírósági iratok szerint afganisztáni titkos aktákat bocsátott Broadwell rendelkezésére egy róla készülő portrékönyvhöz. A volt CIA-igazgató 2012 novemberében ismerte el házasságtörését, és mondott le hivataláról. Azt azonban tagadta, hogy lakásán biztosított volna hozzáférést szeretőjének titkos dokumentumokhoz.

Az iratokat Petraeus 2011. augusztus 28-án Broadwell washingtoni lakására vitte, akinek könyve 2012-ben jelent meg. 2012. szeptember 1-jén Petraeus a saját arlingtoni (Virginia állam) otthonába szállította át őket.

A CIA-tól történt kilépésekor Petraeus egy biztonsági nyomtatványt írt alá, amely szerint nem voltak a birtokában titkos iratok. Az iratokat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy 2013. április 5-én tartott házkutatás során találta meg a volt tábornoknál, akivel kapcsolatban - még a CIA éléről való távozását megelőzően - az amerikai sajtóban olyan spekulációk is megjelentek, hogy valamikor jó eséllyel szállhatott volna harcba a Republikánus Párt elnökjelöltségének megszerzéséért.

David Petraeus jelenleg vezető posztot tölt be a Kohlberg Kravis Roberts (KKR) magánbefektetési társaságnál, és a KKR Globális Intézetének elnöke is.

MTI/para

Címkék: CIA, David Petraeus