ÉDES ÉLET: A vizsgálati fogságban ülő Mikóczy egy kiskőrösi családdal bizniszelt

2015. április 30. - 11:40 | Külföld

Több közös cége is van vagy volt egy kiskőrösi családnak az 1,2 milliárd forintos áfacsalás gyanúja miatt most előzetes letartóztatásban ülő dunaszerdahelyi vállalkozóval, a Magyar Közösség Pártja Nagyszombati Kerületi Tanácsának elnökével, Mikóczy Zoltánnal. Bár Mikóczy Zoltán, a sztárolt ló, Overdose gazdája, a az átlagember számára talán a legismertebb név abban az áfacsalási ügyben, amely nemrég bukott ki, mégsem ő a főkolompos, legalábbis ez szűrhető le azokból az információkból és elbeszélésekből, amelyek a hvg.hu-hoz eljutottak.

ÉDES ÉLET: A vizsgálati fogságban ülő Mikóczy egy kiskőrösi családdal bizniszelt

Az alföldi kisvárosban sokan ismerik az M. családot, és azt, mivel foglalkoznak. Azt mesélik róluk, hogy nagy lábon élnek, költekeznek, szép és drága autókkal járnak.

A család háza a városi rendőrkapitányságtól egy saroknyira van, a hatalmas, többszintes épület jómódról árulkodik.

A Kecskeméti Járási Bíróság a múlt héten a hvg.hu megkeresére elismerte, hogy Mikóczy Zoltánt bűnszervezetben való részvétellel és áfacsalással gyanúsítják, ezért előzetes letartóztatásba is helyezték. A bíróság megerősítette azt az információnkat, hogy az M. család két tagját ugyanebben az ügyben ugyanolyan okból ugyanúgy előzetesbe helyezték. Az 55 éves családfőt (M. Attila Gyulát) és a 27 éves lányát, M. Zsuzsannát fogva tartják. Azt hallani az alföldi kisvárosban, hogy most a családfő 31 éves fia, M. Attila látogatja őket.

Volt már velük dolga a NAV-nak

A család már korábban is összetűzésbe keveredett az adóhatósággal: hivatalos és nyilvános papír van arról, hogy a család két tagja – a most előzetesben levő családfő, M. Attila Gyula és felesége, M.-né K. Zsuzsanna – nem tartotta be az adózási fegyelmet. Többször rákerültek a nagy adótartozók listájára – ezen olyan magánszemélyek vannak, akiknek a jogerős, legalább 180 napja fennálló adótartozásuk meghaladja a 10 millió forintot. Nevük már 2010-ben is felbukkan ezen a szégyenlistán, és 2013 közepén is rajta volt még, de a legfrissebb állapot szerint már lekerültek arról. (Vélhetően befizették a tartozásukat.)

M.-ék régóta űzhették az ipart (a kereskedést és az adószabályok gyanú szerinti kijátszását egyaránt), ez a helybeliek számára evidens, de a NAV közleménye is utal arra, hogy huzamosabb ideje, szervezett keretek között csalhatta az áfát az a csoport, amelyben az M. család két tagja benne volt. A hvg.hu tudomása szerint tavalyi és tavalyelőtti működési anomáliák miatt kerültek most bajba a cégek.

Mikóczyval több érdekeltségük is van vagy volt

Az, hogy M.-ék és Mikóczy egyszerre kerültek bajba, aligha véletlen, ugyanis több olyan cég is van a cégadatbázisban, amelyek közös érdekeltségek most, vagy azok voltak nem is olyan régen.

Az egyik a Miko Racing and Trading Kft., amely Overdose versenyistállója volt 2009-től. Ebben a cégben Mikóczy Zoltán tulajdonos, M. Attila Gyula pedig kézbesítési megbízottja egy romániai címmel rendelkező tulajdonosnak.

Egy másik cég a Dél-alföldi Műanyagipari és Kereskedelmi Kft., amelyben mindketten tulajdonosok voltak. M. Attila Gyula még mindig az, Mikóczy pedig 2014 februárjában kiszállt a cégből – és történetesen cukor-nagykereskedelemmel is foglalkozik a cég, bár a nevéből következően a fő tevékenysége műanyag csomagolóeszköz gyártása. Ezen kívül is vannak cégek, amelyekben Mikóczy az M.-család valamely tagjával közösen érdekelt.

Szlovákiából vásároltak cukrot fiktív magyar cégek nevében

De nemcsak magyar vállalkozásokban voltak benne ők, fellelhető szlovák cég is az adatbázisban. Ilyen például az M plus M Invest & Trading s.r.o. és az Europet s.r.o.

A szlovák szál azért lényeges, mert az adóhatóság gyanúja szerint egyebek mellett Szlovákiából vásároltak cukrot fiktív magyar cégek nevében a bűnszervezet tagjai, azokat átfuttatták még vállalkozásokon. A külföldről behozatal szinte kötelező eleme a klasszikus áfacsalási receptnek, ezzel ugyanis időt nyernek az ügyeskedő vállalkozók: amíg két ország adóhatósága felveszi egymással a kapcsolatot, a megkeresésre adatot szolgáltat a másiknak, sok idő telik el, addig akár fel is lehet szívódni, be lehet dönteni céget, majd újat lehet indítani, folytatva az adócsalást.)

A helyiek, M.-éket közelről ismerők leplezetlenül mesélnek arról, hogy a család régóta kapcsolatban áll Mikóczyval. Overdose több versenyére is ki-kilátogatott egyikük-másikuk, és vannak fotók az elbeszélések szerint (bár ilyet ott jártunkkor nem tudtak mutatni), amelyeken állami vezetőkkel is együtt vannak M.-ék. Sőt, a Facebookon egymásnak ismerősei is.

Az M. család tagjainak érdekeltségébe tartozó cégeknek jó része a Kiskőröstől pár kilométerre fekvő Akasztón működik. Ilyen például a már említett Dél-alföldi Műanyagipari és Kereskedelmi Kft., de ilyen az idén gründolt, hasonló nevű Dél-vidéki Műanyagipari Kft. is, és a családnévből képzett ingatlanforgalmazó betéti társaság (kültagja volt Mikóczy Zoltán), aztán egy zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás. Ott jártunkkor az egyik cég telepvezetőjével találkoztunk, ő azonban nem volt hajlandó nyilatkozni nekünk.

Hvg.hu