Május 1. - Erőszakkal oszlatta fel az ellentüntetőket a cseh rendőrség Brünnben

2015. május 1. - 20:19 | Külföld

Könnygázzal és gumibotokkal oszlatta fel a cseh lovasrendőrség azokat az ellentüntetőket, akik a dél-morvaországi Brünnben megpróbáltak megakadályozni a szélsőjobboldali Munkásifjúság (Delnická mládež) szervezet tüntetőinek menetelését a városközponton keresztül.

A Munkásifjúság mintegy kétszáz fős menetoszlopát a városközpontban lévő Malinovskij téren legalább 1500-2000 ellentüntető várta, akik náciellenes jelszavakat skandáltak és nem akarták továbbengedni a szélsőjobboldali fiatalokat. A két fél között több tucatnyi lovas rendőr volt, akik megakadályozták az összecsapásokat. Az engedélyezett szélsőjobboldali tüntetés résztvevői több kísérletet is tettek, hogy átmenjenek a központon, de miután egyik próbálkozásuk sem járt sikerrel, látszólag visszafordultak, majd hirtelen egy mellékutcába hatoltak be. Az ellentüntetők százai azonban pillanatok alatt ezt az utcát is lezárták. Amikor a rendőrök megpróbálták őket kiszorítani az utcából, összetűzésekre került sor az antifasiszták és a rendőrök között.

Szemtanúk szerint a verekedésben többen megsérültek. A rendőrök több személyt kocsikba tuszkoltak és elvittek a helyszínről.

"A rendőrség beavatkozása lovakkal, könnygázzal, gumilövedékekkel és gumibotokkal eltúlzott volt. Többen könnyebb sérüléseket szenvedtek. A neonácik menetét akadályozó brünniek közül a rendőrség 44 személyt őrizetbe vett" - közölték az ellentüntetést szervezők Facebook oldalukon. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást a történtekről.

Prágában a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali tüntetők meneteléseit a rendőrség biztosította, és rendbontás nélkül zajlottak le.

A politikai pártok külön rendezvényeket tartottak, amelyeknek inkább majális jellege volt, és több ezren vettek rajtuk részt.

MTI/para

Címkék: május 1., tüntetés