NEPÁLI FÖLDRENGÉS: Nyolc nap után újabb túlélőkre bukkantak a romok alatt

2015. május 3. - 14:03 | Külföld

Élve szabadítottak ki három embert a romok alól Nepálban a pusztító, több mint hétezer ember halálát követelő földrengés után nyolc nappal - közölte vasárnap a nepáli kormány.

NEPÁLI FÖLDRENGÉS: Nyolc nap után újabb túlélőkre bukkantak a romok alatt

A katasztrófa újabb túlélőit - két férfit és egy nőt - egy Katmandutól mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő hegyvidéki falu közelében találták meg a mentőcsapatok.

A túlélőket egy közeli katonai kórházba szállították. További részleteket egyelőre nem közöltek.

A hatóságok már nem számítottak arra, hogy további túlélőkre bukkannak a múlt szombati földmozgás után, amely legkevesebb hétezer halálos áldozatot követelt Nepálban és a szomszédos Kínában és Indiában.

"Sokkal magasabb lesz az előző hétvégi nepáli földrengés halálos áldozatainak végleges száma, mint amennyiről jelenleg tudunk" - jelentette ki a dél-ázsiai ország pénzügyminisztere.

"Vannak olyan falvak, amelyekbe még nem tudtunk eljutni, noha tudjuk, hogy bennük minden lakóház romba dőlt" - mondta Ram Saran Mahat. "Úgy gondoljuk, a halottak végleges száma sokkal magasabb lesz" - közölte a tárcavezető, hozzátéve, hogy folyamatosak az utórengések, amelyek újabb áldozatokat szedhetnek.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Federációja (IFRC) szerint bizonyos, a földmozgás által leginkább sújtott területeken fekvő falvak és városok csaknem teljesen romba dőltek. A szervezet arról számolt be, hogy például a fővárostól keletre lévő Szindhupalcsovk körzetben található mintegy 40 ezer épület 90 százaléka a földdel vált egyenlővé.

MTI/para