Orbán ráripakodott az amerikai nagykövetre

2015. május 3. - 12:27 | Külföld

Eleni Kounalakis volt amerikai nagykövet könyvet írt korábbi munkájáról. Beszélt Orbánról, a magyar demokráciáról és egy miniszterelnökkel folytatott vitájáról is - írja a Hír24.

A nagykövet még akkor érkezett Magyarországra, amikor Bajnai Gordon volt a miniszterelnök, de már mindenki biztos volt benne, hogy a Fidesz nyeri a választásokat, a kérdés csak ennek a mértéke volt. Eleni Kounalakis végül 2013-ban távozott posztjáról, ekkor beszélgetett Orbánnal.

A könyvében (Madam Ambassador Three Years of Diplomacy, Dinner Parties, Democracy in Budapest, vagyis: Nagykövetasszony. Három év diplomácia, vacsora, demokrácia Budapesten) leírja, hogy a miniszterelnökkel Kunderáról, a demokráciáról, szabadságról és elnyomásról beszélgettek leginkább.

Orbán Kundera klasszikusa, A lét elviselhetetlen könnyűsége kapcsán megemlítette, hogy a magyarok életükben a történelem nehéz súlyától, míg az amerikaiak ugyanennek, mármint a történelem könnyűségétől szenvednek.

A nagykövet ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az író a szabadságot egyaránt féltette a külső és belső elnyomástól. Orbán ekkor ripakodott rá beszélgetőpartnerére, azt mondta, „volt egy választás, az emberek nekem adták a hatalmat és a felelősséget, hogy vezessem az országot. Sok a probléma, mindent megteszek azért, hogy megoldjam őket. Ha nem tetszik az embereknek, amit csinálok, akkor a következő választáson másra szavaznak.”

Hír24