Több mint négyezer illegális bevándorlót menekítettek ki a Földközi-tengeren

2015. május 3. - 20:01 | Külföld

Több mint négyezer illegális bevándorlót menekítettek ki különböző csónakokból, bárkákból a Földközi-tengeren a líbiai és a görög partok közelében szombaton és vasárnap - közölte az olasz és a görög parti őrség.

A beszámoló szerint további mentőakciók várhatók, mert az embercsempészek - kihasználva a jó időjárást - újabb bevándorlókkal teli lélekvesztőket indítottak Európa partjai felé.

A parti őrség szóvivője elmondta, hogy mintegy 220 embernek sikerült elérnie a legdélebbi olasz szigetet, Lampedusát. Tíz ember azonban életét vesztette a tengeren Líbia közelében. A kimenekítetteket az olasz partokra szállítják. Egyelőre folyik nemzetiségük meghatározása - tette hozzá a szóvivő.

Idén várhatóan kétszázezerre nő a fejlődő világból Olaszországba menekülők száma, azaz 30 ezerrel több lesz, mint tavaly. Az olasz haditengerészet a parti őrséggel és a vámőrséggel karöltve teljesít mentőszolgálatot a tengeren. Az akcióhoz az európai határőrszolgálat keretében egy francia hajó is csatlakozott.

Egy olasz bíróság jelenleg is folyó vizsgálata szerint a Líbiában eluralkodott törvénytelenség és anarchia miatt az emberkereskedők minden helyi hatósági akadály nélkül tevékenykednek, egy-egy hajóért 80 ezer eurót kérnek.

A görög parti őrség vasárnap arról számolt be, hogy a hétvégén 530 migránst mentettek ki az Égei-tengeren, akiknek többsége eredetileg Szíriából, Szomáliából és Afganisztánból indult útnak. Őket Leszbosz, Kos, Számosz és Hiósz szigetére szállították.

Az egyiptomi hatóságok közölték, hogy az ország partjainál a tengerbe veszett három ember, akik egy bárkán Görögországba akartak eljutni. A hajó elsüllyedt, 31 további migránst kimentettek.

A földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén már eddig is legkevesebb 1500 halálos áldozata volt. Az EU-tagországok állam- és kormányfői a menekültügy témájában az előző héten tartott rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren lélekvesztőkön Európába tartó, bajba került migránsok mentésére fordított pénzt.


MTI/para